0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej

  • 2 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kaczka pieczona, którą przygotuję na święta. Dla wszystkich którzy lubią kaczkę w najłatwiejszym wydaniu. Czas pieczenia zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie. Ja zdecydowanie preferuję dobrze wypieczone, dlatego piekłam piersi przez 8 min, ale jeśli kaczka ma być bardziej różowa, 6-7 min w piekarniku wystarczy.

Marynata jest bardzo prosta, kaczkę trzeba marynować w niej przynajmniej 10 godz. W między czasie, obracamy mięso przynajmniej raz.

Kaczkę najlepiej jest polać pomarańczowym sosem przygotowanym z marynaty.

Polecam 🙂

 

pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,

 

Pieczona pierś z kaczki w marynacie pomarańczowej

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę ponacinać w kratę (tak jak na zdjęciu niżej). Posolić z obu stron.

Przygotować marynatę:

W misce połączyć sok z pomarańczy, płynny miód i tymianek, dokładnie wymieszać.

Włożyć do marynaty piersi, pozostawić na noc w lodówce, a nawet na 48 godz. Przynajmniej raz
w czasie chłodzenia, obrócić kaczkę w marynacie.

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.

Piersi wyjąć z marynaty, wytrzeć do sucha. Marynatę zachować.

Na patelni rozgrzać olej i masło, na gorący położyć pierś, skórą do dołu, smażyć przez ok. 5 min
do zrumienienia.  Przewrócić i smażyć jeszcze ok. 3 min.

Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać kilkoma łyżka wytopionego tłuszczu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w zależności od preferencji: 6-8 min. Ja piekłam 8 min,
bo lubię mięso dobrze wypieczone, ale wciąż różowe.

Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 min zanim zaczniemy je kroić.

Przygotowanie sosu:

Na patelnię na, której smażyliśmy kaczkę (nie wycierać, nie myć), wlać marynatę, zagotować. Zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować przez ok. 6-7 min do chwili, kiedy sos zgęstnieje.

Pokrojone mięso polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego 🙂

 

  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • Piersi z Kaczki
  • Piersi z Kaczki

 

 

  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • pierś, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, kaczka pieczona, kaczka pieczona przepis, przepisy, kaczka pieczona przepisy, kaczka, pierś z kaczki, pierś z kaczki przepis, święta, święta przepisy,
  • marynata-miodowa
  • mięso-przepisy
  • mięso
(Visited 25 319 times, 16 visits today)

Dorota

Przepis na Miodownik
previous
Miodownik
Cranberry Noel
next
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe
Przepis na Miodownik
previous
Miodownik
Cranberry Noel
next
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe

11 komentarzy Ukryj

Przepis wspanialy jutro go sprawdze robie obiad dla rodziny .Mieszkam we Francji wiec kaczka to tutaj klasyka .dzieki za przepis mam wspaniale produkty bo jakosc zywnosci jest tutaj bardzo wysoka.dzieki za przepis chetnie napise o jutrzejszych wrazeniach.Pozdrawiam serdecznie Dorota z Prowansji.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię