0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pączki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Już dawno praca z ciastem drożdżowym nie sprawiła mi takiej przyjemności, jak tym razem. Przepis z ,,Moich wypieków” jest doskonały, wyszły z niego pyszne  pączki (38 szt:). W smaku przypominają tradycyjne pączki, chociaż dziurka sprawia , że wyglądają jak amerykańskie doughnuts.

Zwiększyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu i użyłam świeżych drożdży. Ciasto jest dosyć twarde i zwarte, więc bardzo łatwo się je formuje i wycina.
Niezbędnym narzędziem bez, którego nie ma po co startować do przygotowania tych pączków, jest termometr kuchenny. Temperatura smażenia jest równie ważna jak dobrze wyrośnięte ciasto.

Gorąco polecam.

Pączki 

Składniki na pączki w temperaturze pokojowej:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 28 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka  cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (domowego na spirytusie) lub innego alkoholu

Lukier do dekoracji:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  1. Cukier mieszamy z sokiem z cytrynu. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy.
Ponadto:
  • duży płaski garnek
  • patyczek do chińskiego jedzenia
  • termometr kuchenny
  • 1,5 l oleju roślinnego

Sposób wykonania pączków:

  1. Ze świeżych drożdży robimy zaczyn. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczone masło.
  2. Wyrabiamy przez kilka minut (przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (staramy się nie dosypywać mąki).
  3. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 – 2 h w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy duże krążki, następnie małą dziurkę w środku (ja zrobiłam to zakrętką do butelki) . Wycięte pączki układamy na lekko oprószonej mąką blasze, przykrywamy ściereczką i odstawimy do rośnięcia na ok. 30 min.
  5. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do 175oC (mierzymy temperaturę termometrem kuchennym).
  6. Wyrośnięte pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Za pomocą patyczka do chińskiego jedzenia przewracamy pączki na drugą stronę.
  7. Po usmażeniu układamy pączki na bibule żeby obciekły.
  8. Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy i posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową.
Sprzęty niezbędne do przygotowania pączków

 

 

 

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Dorota

Rozgrzewająca Herbata z Imbirem
previous
Herbata z imbirem i cytryną
next
Kurczak pieczony z warzywami
Rozgrzewająca Herbata z Imbirem
previous
Herbata z imbirem i cytryną
next
Kurczak pieczony z warzywami

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię