• Home
  • Obiad
  • Obiad meksykański, sos i domowe tortille
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Obiad meksykański, sos i domowe tortille

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Obiad meksykański, sos i domowe tortille

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To danie rozgrzeje Was do czerwoności za sprawą papryczki chili, tej w proszku i tej w strąkach. Na chwilę zapomnicie o zimie i sypiącym śniegu:)
Gorąco polecam!

 

Sos meksykański

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 strączek świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w sosie w całości bez skóry.
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego chili (lub 2 jeśli lubicie ostre potrawy)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić na pół a następnie na średniej grubości półplasterki, paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd i pestek i również pokroić na plastry nieco grubsze niż cebula, papryczkę chili pokroić drobno razem z pestkami, odstawić.
  2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso przez 10 min, mieszając (ogień powinien być średniej wielkości).
  3. Na małej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, kiedy będzie gorąca wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (papryczkę chili dodajemy tylko jeśli lubimy ostre dania, jeśli nie, można z niej zupełnie zrezygnować), całość wymieszać i smażyć do momentu kiedy powstanie ciemna, bardzo aromatyczna pasta (uważać na wielkość ognia, nie można przypalić przypraw). Pastę dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i całość smażyć kolejne 10 min.
  4. Następnie do mięsa wrzucić pomidory z puszki (jeśli są w całości można rozgnieść je w ręku), przecier pomidorowy,  paprykę, cebulę i fasolę, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić ok 10 min, często mieszając. Spróbować i ew. doprawić solą.

Jest to znakomite nadzienie do domowej pszennej tortilli. Zyskuje w miarę odgrzewania i znakomicie się zamraża.

Przepis na domowe tortille już jutro.

Smacznego!

 

(Visited 325 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki
next
Pszenna tortilla
previous
Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki
next
Pszenna tortilla

9 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię