Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna kawa Inka Latte. Taka jaką piję najcześciej jesienią i zimą, owinięta ciepłym kocem zasiadam przed kominkiem ze szklanką rozgrzewającego napoju. Kawa pachnie pomarańczami i cynamonem. Mogę ją pić bezkarnie o każdej porze dnia, a nawet zrobić ją dla mojego synka bo to przecież kawa Inka, śpimy po niej doskonale.
Syrop pomarańczowy przygotowuję ze świeżego soku pomarańczowego wyciśniętego na chwilę przed gotowaniem, najlepiej jest kiedy do soku dostanie się trochę miąższu z owoców, taki syrop jest najlepszy. Słodzę go zawsze brązowym cukrem, dzięki temu syrop ma piękny złoty kolor i wyrazisty smak. Do przygotowania kawy latte można użyć mleka sojowego lub mleka bez laktozy ( ja piję właśnie mleko bez laktozy).
Polecam, to idealny sposób na jesienną rozgrzewkę 🙂
Kawa Inka latte z syropem pomarańczowym
Składniki dla 2 osób na kawę latte z syropem:
- 6 łyżeczek kawy Inki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mleka (2%)
- cynamon do posypania
na syrop pomarańczowy:
- Sok z jednej pomarańczy
- 7 łyżek brązowego cukru
Sposób przygotowania kawy latte z syropem:
W małym garnuszku połączyć cukier i sok z pomarańczy, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować przez ok. 10 min. Syrop powinien zgęstnieć i mieś ciemno złoty kolor. Zdjąć z ogni, przelać do dzbanuszka i odstawić do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia.
W dzbanuszku zalać kawę Inkę wrzątkiem, dokładnie wymieszać.
Mleko ubić dokładnie, powinno mieć dużo sztywnej piany. Mleko ubijamy przy pomocy specjalnych ubijaczek lub końcówki w ekspresie do kawy.
Mleko rozlać do dwóch wysokich szklanek, na wierzch wyłożyć pianę. Kawę Inkę delikatnie wlewać do mleka po brzegu szklanki, dzięki temu powstanie ładna trzywarstwowa kawa. Na wierzch wyłożyć pianę z mleka.
Do kawy wlać syrop pomarańczowy, który opadnie na dno szklanki.
Podawać od razu, gorącą posypaną odrobiną cynamonu z dokładnie wymieszanymi warstwami.
Smacznego 🙂