• Home
  • Ciasta
  • Ciasto jogurtowe z miodem i pomarańczami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto jogurtowe z miodem i pomarańczami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto jogurtowe z miodem i pomarańczami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jogurtowe ciasto z dodatkiem miodu i domowego dżemu pomarańczowego. To bardzo śniadaniowe ciasto, idealnie smakuje z dżemem lub twarożkiem. Jest dość wilgotne i ciężkawe. Przechowuję je w szczelnym pojemniku i dzięki temu długo zachowuje świeżość.

Szczególnie polecam na drugie śniadanie do szkoły lub pracy 🙂

[mp_image id=”5732″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Ciasto jogurtowo miodowe z pomarańczami

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 g  cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże jajka (L)
  • 50 g płynnego miodu (u mnie malinowy)
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (przepis na domowy dżem tutaj)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26 x 34 cm)

Przygotować dwie miski większą i mniejszą.

W mniejszej połączyć płynne składniki: olej, jajka, jogurt i miód, wymieszać.

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i cukry, wymieszać.

Do suchych składników wlać płynne, dokładnie wymieszać można łyżką drewnianą lub widelcem. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto.

Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć dżem pomarańczowy i dokładnie rozsmarować.

Piec w gorącym piekarniku przez 40 – 45 min do suchego patyczka.

Wystudzić i podawać. Ciasto jest dość zbite i świetnie pasuje z dżemem lub kremowym twarożkiem.

Smacznego.

 

 

[mp_image_slider ids=”5733,5734,5735,5736″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

 

(Visited 391 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Makaron z sosem z brokułów
next
Wołowina po mongolsku bardzo aromatyczna
previous
Makaron z sosem z brokułów
next
Wołowina po mongolsku bardzo aromatyczna

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię