Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Hej Dziewczyny, to coś specjalnie dla nas 🙂 Bakłażanowe roladki nadziewane mięsem i mozzarellą. Faszerowanego bakłażana robię od lat i zawsze był ulubioną potrawą moich przyjaciółek i koleżanek. Doskonale sprawdzała się jako gorąca kolacja lub ciepły lunch.
Zróbcie większą ilość tych roladek i zamroźcie, dzień przed jedzeniem wyjmijcie je z zamrażalnika, zostawcie w lodówce, a następnego dnia tylko odgrzejcie na patelni na minimalnym ogniu, albo w kuchence mikrofalowej. Są pyszne i sycące, doskonałe na lunch w pracy, jest w nich przecież wszystko warzywa, mięso i ser 😉 wystarczy tylko świeży owoc lub sok owocowy i gotowe.
Bakłażan faszerowany z mięsem i mozzarellą
Składniki na bakłażana faszerowanego:
- 1 duży bakłażan
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko (L)
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki Ziół Prowansalskich
- sól
Sposób przygotowania bakłażana faszerowanego:
Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry. Przygotować duże sito. Każdy plaster bakłażana posolić z dwóch stron, układać w sicie jeden plaster na drugim. Kiedy wszystkie są już wykorzystane, sito postawić na talerzu, przykryć plastry małym talerzykiem i obciążyć (można moździerzem, dużym słoikiem z wodą, garnkiem), odstawić na 20-30 min. Chodzi o to, żeby gorzki sok wypłynąłz bakłażana, sok będzie zbierał się na talerzu na którym stoi sito.
W międzyczasie przygotować mięso:
Do średniej miski włożyć mięso, sól, pieprz, tartą bułkę, czosnek i jajko wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić.
Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w słupki, średniej grubości.
Wracamy do bakłażana: na stole rozłożyć ściereczkę na niej ułożyć plastry jeden obok drugiego, przykryć drugą ścierką i dokładnie osuszyć.
Na dużej desce układać plaster bakłażana, z mięsa robić niewielki rulonik, układać na grubszym końcu bakłażana, na mięso kłaść kawałek mozzarelli, zwijać. Układać w żaroodpornym naczyniu.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
W miseczce połączyć oliwę i Zioła Prowansalskie, mieszanką polać roladki. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę. Przykryć folią aluminiową lub przykrywką.
Piec w 200 st.c. przez ok. 45-50 min, po 30 min zdjąć folię, żeby bakłażany ładnie się przyrumieniły.
Wyjąć z piekarnika, jeśli podajemy je natychmiast, posypać porwanymi listkami świeżej bazylii.
Jeśli roladki będą lunchem, który zjemy w pracy, należy bardzo dokładnie je wystudzić. Porcję, którą zabierzemy z sobą chowamy do lunchbox-u i wkładamy do lodówki.
Pozostałe roladki dzielimy na porcje i wkładamy do zamrażalnika.
Roladki odgrzewamy np. na patelni lub w kuchence mikrofalowej (pamiętajmy, że przed podgrzewaniem w mikrofali pojemnik nie powinien być szczelnie zamknięty, jedynie lekko przykryty.)
Smacznego 🙂
Więcej pomysłów na bakłażana faszerowanego znajdziecie tutaj (klik)