0 0
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Hej Dziewczyny, to coś specjalnie dla nas 🙂 Bakłażanowe roladki nadziewane mięsem i mozzarellą. Faszerowanego bakłażana robię od lat i zawsze był ulubioną potrawą moich przyjaciółek i koleżanek. Doskonale sprawdzała się jako gorąca kolacja lub ciepły lunch.

Zróbcie większą ilość tych roladek i zamroźcie, dzień przed jedzeniem wyjmijcie je z zamrażalnika, zostawcie w lodówce, a następnego dnia tylko odgrzejcie na patelni na minimalnym ogniu, albo w kuchence mikrofalowej. Są pyszne i sycące, doskonałe na lunch w pracy, jest w nich przecież wszystko warzywa, mięso i ser 😉 wystarczy tylko świeży owoc lub sok owocowy i gotowe.

 

Bakłażan Faszerowany mięsem

 

Bakłażan faszerowany z mięsem i mozzarellą

Składniki na bakłażana faszerowanego:

  • 1 duży bakłażan
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 duży ząbek czosnku
  •  1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko (L)
  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Ziół Prowansalskich
  • sól

Sposób przygotowania bakłażana faszerowanego:

Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry. Przygotować duże sito. Każdy plaster bakłażana posolić z dwóch stron, układać w sicie jeden plaster na drugim. Kiedy wszystkie są już wykorzystane, sito postawić na talerzu, przykryć plastry małym talerzykiem i obciążyć (można moździerzem, dużym słoikiem z wodą, garnkiem), odstawić na 20-30 min. Chodzi o to, żeby gorzki sok wypłynąłz bakłażana, sok będzie zbierał się na talerzu na którym stoi sito.

W międzyczasie przygotować mięso:

Do średniej miski włożyć mięso, sól, pieprz, tartą bułkę, czosnek i jajko wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić.

Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w słupki, średniej grubości.

Wracamy do bakłażana: na stole rozłożyć ściereczkę na niej ułożyć plastry jeden obok drugiego, przykryć drugą ścierką i dokładnie osuszyć.

Na dużej desce układać plaster bakłażana, z mięsa robić niewielki rulonik, układać na grubszym końcu bakłażana, na mięso kłaść kawałek mozzarelli, zwijać. Układać w żaroodpornym naczyniu.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 

W miseczce połączyć oliwę i Zioła Prowansalskie, mieszanką polać roladki. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę. Przykryć folią aluminiową lub przykrywką.

Piec w 200 st.c. przez ok. 45-50 min, po 30 min zdjąć folię, żeby bakłażany ładnie się przyrumieniły.

Wyjąć z piekarnika, jeśli podajemy je natychmiast, posypać porwanymi listkami świeżej bazylii.

Jeśli roladki będą lunchem, który zjemy w pracy, należy bardzo dokładnie je wystudzić. Porcję, którą zabierzemy z sobą chowamy do lunchbox-u i wkładamy do lodówki.

Pozostałe roladki dzielimy na porcje i wkładamy do zamrażalnika.

Roladki odgrzewamy np. na patelni lub w kuchence mikrofalowej (pamiętajmy, że przed podgrzewaniem w mikrofali pojemnik nie powinien być szczelnie zamknięty, jedynie lekko przykryty.)

Smacznego 🙂

 

Więcej pomysłów na bakłażana faszerowanego znajdziecie tutaj (klik) 

 

  • Bakłażan Faszerowany mięsem
  • Bakłażan Faszerowany mięsem
  • Bakłażan Faszerowany mięsem

 

 

(Visited 1 715 times, 1 visits today)

Dorota

kanapka z Jajecznicą i Łososiem
previous
Kanapka Śniadaniowa Błyskawiczna
next
Wiosenna Sałata z Grillowanym Ananasem
kanapka z Jajecznicą i Łososiem
previous
Kanapka Śniadaniowa Błyskawiczna
next
Wiosenna Sałata z Grillowanym Ananasem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »