Musaka – Grecja na Polskim Stole.
Cześć Kochani lubicie bakłażany? Bo dzisiaj zabieram Was w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie – na talerz pełen aromatycznej, rozgrzewającej musaki! To danie to prawdziwa bomba smakowa, która łączy w sobie soczystego bakłażana, aromatyczny mięsny farsz i rozpływające się w ustach beszamelowe przykrycie. Idealne na domowy obiad, które można przygotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić na później. Brzmi jak plan?
Domowe Gotowanie – Dlaczego Warto?
W dzisiejszym pędzącym świecie domowe obiady to prawdziwy skarb. Nie tylko są zdrowsze i tańsze niż gotowe dania, ale też dają nam kontrolę nad tym, co ląduje na naszych talerzach. A musaka? To danie, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia! Możesz ją odgrzać w piekarniku lub nawet przygotować w większej ilości i zamrozić – zawsze będzie gotowa, by uratować wieczór, gdy brakuje czasu na gotowanie.
Na moim kanale You📺 Tube🔴 znajdziecie więcej przepisów na BAKŁAŻANY
Bakłażan – Bohater Musaki ale Nie Tylko!
Bakłażan to warzywo, które w kuchni potrafi zdziałać cuda! 🍆 Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i przeciwutleniacze, a po odpowiednim przygotowaniu – absolutnie przepyszny. Pamiętajcie, żeby przed pieczeniem posolić plastry bakłażana i odstawić – w ten sposób pozbędziecie się gorzkiego soku, a danie będzie delikatniejsze.
Z bakłażana możecie też przygotować pastę do chleba, grillowane warzywne szaszłyki czy wegetariańskie lasagne – to naprawdę uniwersalny składnik!
Musaka – Dla Kogo?
To danie pokochają wszyscy – miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej, poszukiwacze prostych przepisów na sycące obiady, a nawet ci, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.
A jeśli szukacie inspiracji, by urozmaicić swoją tygodniową rotację dań, musaka będzie strzałem w dziesiątkę!
Gotowi na kulinarną przygodę w upalne i piękne rejony, zaczynamy!!!
Dajcie znać w komentarzach – lubicie dania z bakłażanem? A może macie swoje sprawdzone triki na musakę? Czekam na Wasze opinie!
Przepisy na BAKŁAŻANA

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg bakłażanów (3-4 szt)
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie szynka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka 400 ml. pulpy pomidorowej ok. 1 l mleka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 1/2 szkl tartego parmezanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser mozarella (opcjonalnie)
przygotowanie
Przygotowanie bakłażanów
Bakłażany myję, odcinam szypuły.
Kroję w grube plastry wzdłuż bakłażana.
Każdy plaster solę z obi stron,. Układam na durszlaku.
Kiedy wszystkie plastry są posolone, przykrywam je talerzem i obciążam (można garnkiem z wodą, można słoikiem)
Odstawiam na ok. 30-40 min, żeby puściły sok.
Sok z bakłażanów wylewam, plastry myję pod bieżącą wodę, osuszam papierowym ręcznikiem.
Przygotowuję SOS Beszamelowy
W średniej wielkości garnku rozpuszczam masło.
Do płynnego masła wsypuję mąkę, mieszam i na małym ogniu podsmażam 2-3 min. (to ważne bo dzięki smażeniu sos nie będzie miał mącznego smaku).
Następnie do garnka wlewam ok. 1/2 szklanki mleka i od razu energicznie mieszam, sos zacznie gęstnieć.
Gotuje całość na średnim ogniu stopniowo dolewając mleko, cały czas mieszam. Sos bardzo szybko gęstnieje.
Sos doprawiam solę, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Gotuję ok. 10-12 min, cały czas dolewając stopniowo mleko i mieszając. Gotuję na średnim ogniu.
Najczęściej do dużej ilości sosu beszamelowego wykorzystuję ok. 2/3 l. mleka. sos do musaki powinien mieś konsystencję luźnej śmietany.
Na koniec do sosu dodaję starty ser parmezan, mieszam. Zdejmuję z ognia i odstawiam.
Przygotowanie mięsa
Cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę z czosnkiem szklę na średnim ogniu.
Następnie wrzucam mięso i na dużym ogniu smażę, mieszając do chwili kiedy całe mięso się podsmaży i nie będzie już surowych kawałków.
Mięso solę, doprawiam pieprzem, papryką słodką i jeśli lubimy płatkami chili, mieszam.
Wlewam do mięsa pulpę pomidorową i przecier, dodaję cukier, mieszam i pod przykryciem duszę przez ok. 20 min.
Przygotowanie musaki
Piekarnik rozgrzewam do 190 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowuję duże naczynie żaroodporne.
Na dno naczynia
- wlewam 2-3 łyżki wazowe sosu
- następnie układam plastry bakłażana (warstwy będą 3, więc wykorzystuję ok 1/3 plastrów)
- znowu polewam sosem i kładę ok. połowy mięsa
- mięso przykrywam 1/3 bakłażanów i polewam sosem beszamelowym
- wykładam pozostałe mięso
- przykrywam pozostałymi bakłażanami i polewam pozostałym sosem beszamelowym
Zapiekankę wstawiam do piekarnika na 40 min.
Po tym czasie wyjmuję i przykrywam folią aluminiową, wstawiam do piekarnika i pikę ok. 30-40 min.
Wyjmuję upieczoną musakę, odkrywam i posypuję startą mozarella. Odstawiam na 6-7 min.
Podaję gorącą, smacznego!!!

Zajrzyj na mój kanał You Tube 🎥 Kuchnia Doroty 🍴✨