Ciasto Bananowe, czyli najlepszy i najłatwiejszy sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
To ciasto możemy podać nie tylko na deser, ale również na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Polecam i życzę Wam smacznego ?

SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości banany
- 120 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szk. kropelek czekoladowych lub pokrojonej drobno czekolady
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
przygotowanie
Banany, powinny być bardzo dojrzałe, rozgniatam widelcem.
Dodaję do nich kolejno mąkę połączoną z proszkiem i sodą, cukier, kakao, jajka, rozpuszczone masło, zapach i czekoladę.
Całość mieszam bardzo odkładnie, do chwili kiedy wszystkie składniki się połączą.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM, PIEKĘ 45-50 MIN.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.
Wlewam ciasto.
Wstawiam do piekarnika i piekę 45 - 50 min, do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję z piekarnika, stawiam na kuchennej kratce.
Po 10 min, wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przepisy na Ciasta z Bananami