Piersi kurczaka pieczone z dużą ilością warzyw. Obiad prosty, że prościej już się nie da.
Tego kurczaka robię często wiosną i latem, kiedy warzywa są młode, soczyste i jest ich duża różnorodność.
Warzywa
Używam naszych ulubionych warzyw papryki, marchewki, bakłażana, cukinii i sporej ilości cebuli. Nie są to oczywiście wszystkie warzywa z jakich korzystam, często dodaję rownież pietruszkę, a nawet młode, małe ziemniaki.
Mięso
Lubię korzystać z piersi kurczaka, lub indyka. Można również w podobny sposób upiec inne części drobiu, ćwiartki, udka lub podudzia. Mięso może być z kością lub wyluzowane.
Przechowywanie
Jeśli nie zjecie całej porcji jednego dnia, mięso i warzywa przechowuję w lodówce. Następnego dnia po prosty odsmażam warzywa razem z kurczakiem na patelni. Przez 10 min. na małym ogniu i pod przykryciem podgrzewam danie, od czasu do czasu obracam kurczaka.
Warzywa i kurczaka doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu koperkowego, który robię ze zmiażdżonego czosnku, pieprzu, 2-3 łyżek śmietany i 1-2 łyżek majonezu. Wszystkie składniki mieszam, wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaję drobniutko posiekany koperek, mieszam.
Doskonały dodatek. Również przechowuję w lodowce.
Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀
Mięso myję, osuszam. Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot. Polędwiczki zostawiam bez nacinania.
W sporym naczyniu mieszam, oliwę z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.
Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie. Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce. Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.
Warzywa obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę i szalotkę obieram i kroję na 4 części. Bakłażana kroję w kostkę wkładam do osobnej miski, posypuję solą, odstawiam na 10 min. Po tym czasie bakłażan puści sok, odsączam go na sitku lub wycieram w ręcznik papierowy. Bakłażana osuszam możliwie dokładanie.
Blachę do pieczenia z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 45-50 min do zrumienienia i miękkości warzyw. Wyjmuję, odstawiam na 5 min, a następnie podaję.

SKŁADNIKI
- 3 piersi z kurczaka (czyli 6 połówek)
- Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy
- Warzywa:
- 3-4 marchewki
- kawałek selera
- 2 papryki
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cukinia
- 2 szalotki
- 2-3 czerwone cebule
przygotowanie
Mięso myję, osuszam.
Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot.
Polędwiczki zostawiam bez nacinania.
MARYNATA:
W sporym naczyniu mieszam, oliwę z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.
Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie.
Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce.
Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.
WARZYWA:
Warzywa obieram, kroję w średniej wielkości kostkę.
Cebulę i szalotkę obieram i kroję na 4 części.
Bakłażana kroję w kostkę wkładam do osobnej miski, posypuję solą, odstawiam na 10 min.
Po tym czasie bakłażan puści sok, odsączam go na sitku lub wycieram w ręcznik papierowy.
Bakłażana osuszam możliwie dokładanie.
Blachę do pieczenia z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Na papier wykładam wszystkie warzywa.
Między warzywami układam kurczaka (ja zawsze nacięciami do góry), mięso można przykryć warzywami.
Całość polewam pozostałą marynatą.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 195 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM PIEKĘ 45-50 MIN.
Blachę wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę 45-50 min do zrumienienia i miękkości warzyw.
Wyjmuję, odstawiam na 5 min, a następnie podaję.
Przepisy na dania z KURCZAKA
Pomysły na DOMOWY OBIAD