Przepis na łatwe i szybkie Pierogi z Serem i na doskonałe Ciasto na Pierogi.
Z tego ciasta można przygotwać każdego rodzaju PIEROGI z nadzieniem słodkim i wytrawnym.
Dodatek do pierogów słodkich
Słodka śmietana
Słodka śmietana jest szczególnie lubiana przez dzieci. Robimy ją łącząc śmietanę 18% procentową z niewielką ilością cukru, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Bułka z masłem
Innym bardzo odpowiednim dodatkiem do pierogów z serem jest zrumieniona tarta bułka z masłem.
Na patelni rumienimy przez kilka minut tartą bułkę. Kiedy zaczyna brązowieć wyłączamy grzanie i wkładamy na patelnię masło, czekamy aż się rozpuści, mieszamy. Polewamy pierogi.
Bulkę tartą można zamienić na czerstwą tartą chałkę lub dokładnie pokruszone czerstwe ciasto drożdżowe.
Cukier trzcinowy
Pierogi można również posypać odrobiną brązowego cukru.
Mrożenie i przechowywanie
Pierogi można zamrozić lub przechowywać w lodówce.
Po ugotowaniu, ja polcem przechowywanie pierogów ugotowanych, a nie surowych.
Po ugotowaniu (polaniu rozpuszczonym masłem) i całkowitym wystudzeniu, wkładamy porcje pierogów do plastikowego pojemnika lub torebki do zamrażania. Szczelnie zamykamy i wkładamy pierogi do zamrażarki. Przechowujemy do 2 – mcy.
W lodówce przechowujemy wystudzone pierogi do 3 dni.
Odgrzewanie pierogów
Pierogi wyjmujemy z zamrażarki i zamrożone wkładamy na wrzątek lekko osolony i posłodzony. Gotujemy na średnim ogniu tylko do wypłynięcia. Natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Pierogi wyjęte z lodówki możemy również odgrzać w wodzie lub podsmażyć na maśle, ładnie je rumieniąc.Wystarczy smażyć pierogi po kilka minut z każdej strony.
🖌 Przepisy na Pierogi słodkie i wytrawne (klik)

SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąli pszennej
- 2 żółtka (M)
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 ml. wrzątku
- masa serowa:
- 450-500 g sera białego (tłustego)
- 2 żółtka (M)
- ok. 60 g cukru (lub mniej)
- 1 łyżeczka wanilii
przygotowanie
CIASTO NA PIEROGI:
Mąkę, sól, żółtka i wrzątek umieszczam w misce, zaczynam mieszać, a następnie wyrabiam ręką.
Wykładam ciasto z miski na blat i bardzo dokładnie zagniatam, prze ok. 5-7 min, aż ciasto zrobi się jednolite i zwarte.
Formuję z ciasta kulę, przykrywam miską i odstawiam na ok. 20 min, żeby odpoczęło.
MASA SEROWA:
Ser, cukier, żółtka i esencję waniliową wkładam do miski, wszystkie składniki rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem.
Dokładnie mieszam, powinna powstać jednolita masa.
Odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW:
Na blacie lub na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję ciasto na możliwie cienki placek.
Często podsypuję mąką, żeby ciasto ładnie się wałkowało.
Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok. 9 cm, lub nieco większe.
Na środek każdego krążka z ciasta kładę porcję masy serowej.
Brzeg ciasta smaruję odrobiną wody.
Zlepiam brzegi, bardzo dokładnie. Odkładam pierogi i zlepiam kolejne.
GOTOWANIE PIEROGÓW:
W dużym garnku zagotowuję ok. 3 l wody, dodaję sól i cukier.
Na gotującą się wodę wkładam porcję pierogów, mieszam od czasu do czasu.
Pierogów w garnku nie powinno być zbyt dużo, powinny swobodnie pływać w wodzie.
Gotuję na średnim ogniu w spokojnie gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch i od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 3 min.
Wlewam ok 0,5 szklanki ziemnej wody i łyżką cedzakową wyjmuję pierogi. Odkładam na sito.
Gotuję kolejną porcję.
Pierogi wykładam a półmisek i polewam roztopionym masłem (lekko potrząsam) dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Podaję gorące z dodatkiem słodkiej śmietany.
Notes
Składniki na ok. 40-45 pierogów
📽 Więcej przepisów z filmem na moim kanale na YouTube KuchniaDoroty (klik)
1 komentarz
Muszę wypróbować.. Ciasto, wydaje się być bardzo mięciutkie