Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe bułki pszenne, łatwe i bardzo pyszne. Bułki można przygotować w dwóch wersjach, jedna to zwykłe pszenne i druga czyli wersja z serem.
Do przygotowania bułek użyłam zwykłej mąki tortowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na Bułki
Na 5-6 średnich bułek:
-
0,5 szklanki ciepłego mleka (100 ml)
-
0,5 szklanki ciepłej wody (100 ml)
-
1 łyżka cukru (10 g)
-
1 łyżeczka soli (8 g)
-
1 łyżka suchych drożdży (10 g)
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek (20-25 ml)
-
300 gramów mąki pszennej
ponadto:
-
mleko do smarowania bułek
-
ok. 2 łyżek ziół prowansalskich
-
ok 1 szklanki startego sera mozarella
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże, mleko, wodę, oliwę i wymieszać. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręką. Zagniatamy, rozciągamy i wyrabiamy do chwili kiedy powstanie gładkie ciasto, zajmie to ok. 5-6 min. Jeśli ciasto lepi się do rąk skrapiamy je niewielką ilością oliwy i wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30-40 min. |
2
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat skropiony oliwą. Ciasto palcami rozciągamy na placek, a następnie zwijamy je ciasno w rulon, a rulon w wałek (na filmie od 2:35 min). Z każdego kawałka formujemy kulki, odkładamy na 15 min do podrośnięcia (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 st.C) |
3
Done
|
Z ciasta formujemy cienkie placki, nacinamy placek w połowie, a następnie zwijamy w stożek wzdłuż brzegu. Koniec ziasta podwijamy pod spód stożka. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 min do podrośnięcia (ja znowu do piekarnika nagrzanego do 50 st.C.) |
4
Done
|
Wersja z serem: |
5
Done
|
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C z termoobiegiemWyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Bułeczki pieczemy 18-20 min do pięknego zrumienienia. Wyjmujemy, studzimy na kuchennej kratce. Smacznego :) |
6
Done
|