Domowe bułki pszenne, łatwe i bardzo pyszne.
Bułki można przygotować w dwóch wersjach, jedna to zwykłe pszenne i druga czyli wersja z serem.
Do przygotowania bułek użyłam zwykłej mąki tortowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (100 ml)
- 0,5 szklanki ciepłej wody (100 ml)
- 1 łyżka cukru (10 g)
- 1 łyżeczka soli (8 g)
- 1 łyżka suchych drożdży (10 g)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (20-25 ml)
- 300 gramów mąki pszennej
- ponadto:
- mleko do smarowania bułek
- ok. 2 łyżek ziół prowansalskich
- ok 1 szklanki startego sera mozarella
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże, mleko, wodę, oliwę i wymieszać.
Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręką. Zagniatamy, rozciągamy i wyrabiamy do chwili kiedy powstanie gładkie ciasto, zajmie to ok. 5-6 min.
Jeśli ciasto lepi się do rąk skrapiamy je niewielką ilością oliwy i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30-40 min.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat skropiony oliwą. Ciasto palcami rozciągamy na placek, a następnie zwijamy je ciasno w rulon, a rulon w wałek (na filmie od 2:35 min).
Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków, można więcej, ale bułeczki będą małe.
Z każdego kawałka formujemy kulki, odkładamy na 15 min do podrośnięcia (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 st.C)
Z ciasta formujemy cienkie placki, nacinamy placek w połowie, a następnie zwijamy w stożek wzdłuż brzegu. Koniec ziasta podwijamy pod spód stożka.
Pokazałam to dokładnie na filmie od 3:54:13 min.
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 min do podrośnięcia (ja znowu do piekarnika nagrzanego do 50 st.C.)
WERSJA Z SEREM:
Na rozwałkowany i nacięty placek ciasta kładziemy starty na drobnej tarce ser żółty lub mozarella, zwijamy dokładnie tak jak bułki bez sera.
Wersja z serem pokazałam na filmie od 5:04:13 min.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 190 ST.C Z TERMOOBIEGIEM
Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Bułeczki pieczemy 18-20 min do pięknego zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy na kuchennej kratce.
Podajemy lekko ciepłe z masłem, lub bez żadnych dodatków.
Notes
Składniki na 5-6 średnich bułek.
Domowe Pieczywo