• Home
  • Chleb
  • Bułki Prowansalskie – przepis z filmem
0 0
Bułki Prowansalskie – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki Prowansalskie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowe bułki pszenne, łatwe i bardzo pyszne. Bułki można przygotować w dwóch wersjach, jedna to zwykłe pszenne i druga czyli wersja z serem.

Do przygotowania bułek użyłam zwykłej mąki tortowej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

  • Bułki Pszenne
  • Domowe Pieczywo
  • Bułki jak Je zrobić

Składniki na Bułki

Na 5-6 średnich bułek:

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (100 ml)

  • 0,5 szklanki ciepłej wody (100 ml)

  • 1 łyżka cukru (10 g)

  • 1 łyżeczka soli (8 g)

  • 1 łyżka suchych drożdży (10 g)

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (20-25 ml)

  • 300 gramów mąki pszennej

ponadto:

  • mleko do smarowania bułek

  • ok. 2 łyżek ziół prowansalskich

  • ok 1 szklanki startego sera mozarella

(Visited 1 117 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże, mleko, wodę, oliwę i wymieszać.

Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręką. Zagniatamy, rozciągamy i wyrabiamy do chwili kiedy powstanie gładkie ciasto, zajmie to ok. 5-6 min.

Jeśli ciasto lepi się do rąk skrapiamy je niewielką ilością oliwy i wyrabiamy.

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30-40 min.

2
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat skropiony oliwą. Ciasto palcami rozciągamy na placek, a następnie zwijamy je ciasno w rulon, a rulon w wałek (na filmie od 2:35 min).
Ciasto dzielimy na 5-6 kawałków, można więcej, ale bułeczki będą małe.

Z każdego kawałka formujemy kulki, odkładamy na 15 min do podrośnięcia (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 st.C)

3
Done

Z ciasta formujemy cienkie placki, nacinamy placek w połowie, a następnie zwijamy w stożek wzdłuż brzegu. Koniec ziasta podwijamy pod spód stożka.
Pokazałam to dokładnie na filmie od 3:54:13 min.

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 min do podrośnięcia (ja znowu do piekarnika nagrzanego do 50 st.C.)

4
Done

Wersja z serem:

Na rozwałkowany i nacięty placek ciasta kładziemy starty na drobnej tarce ser żółty lub mozarella, zwijamy dokładnie tak jak bułki bez sera.

Wersja z serem pokazałam na filmie od 5:04:13 min.

5
Done

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C z termoobiegiem

Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Bułeczki pieczemy 18-20 min do pięknego zrumienienia.

Wyjmujemy, studzimy na kuchennej kratce.
Podajemy lekko ciepłe z masłem, lub bez żadnych dodatków.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Pierogi z Serem
next
Najlepsze Pierogi z Serem – przepis z filmem
Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Pierogi z Serem
next
Najlepsze Pierogi z Serem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »