Pyszne, tradycyjne drożdżówki z serem. Najsmaczniejsze kiedy masa serowa zdąży wystygnąć i trochę stężeć.
Do przygotowania można użyć każdego rodzaju sera, białego z klinka, sera z wiaderka lub tak jak ja sera twarogowego. Dobrze jeśli ser jest tłusty, wówczas jest mniej suchy i ładniej zachowuje się w czasie pieczenia.
Drożdżówki długo pozostają świeże.
Polecam i życzę smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 ml. ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 30 g świeżych drożdży
- Masa serowa:
- ok. 600 g tłustego sera białego (u mnie ze Strzałkowa)
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- Na lukier:
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3-5 łyżek soku z cytryny
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU DROŻDŻOWEGO:
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, z przygotowanej mąki i cukru dodać, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić na 10-15 min, żeby zaczyn wyrósł.
Do misy miksera wrzucamy pozostałą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy wyrabiać na średnich obrotach. Kiedy składniki się zaczną łączyć wlewamy przestudzone masło.
Wyrabiamy ciagle na średnich obrotach jeszcze 5-7 min, do kiedy ciasto będzie będzie gładkie i sprężyste.
Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na ok. 60 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Powinno co najmniej podwoić objętość.
MASA SEROWĄ:
Ser, cukier, cukier wanilinowy i żółtka włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Można zrobić to mikserem. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką lat.
Oprószyć mąką i rozwałkować na duży prostokąt, wielkość zależy od was, ciasto powinno być średnio cienkie ok. 1-1,5 cm.
U mnie ok. 45x35 cm, ale może być nieco mniejszy, ale już nie znacznie większy, bo ciasto się porwie przy nakładaniu masy serowej.
Na ciasto wyłożyć masę i rozsmarować równą warstwą, zostawić ok. 2 cm czystego ciasta na brzegach.
Ciasto zwijamy na trzy wzdłuż krótszego boku (zobacz rysunek lub film).
PO złożeniu otrzymamy cienki, długo prostokąt.
Teraz dzielimy go na równe kawałki, może ich być 12-14 szt.
Paski ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy pasek ciasta zwijamy dookoła własnej osi jeden lub dwa razy. Pozostawiamy odstępy między drożdżówkami bo w trakcie pieczenia rosną.
Zwinięte ciasto przykrywamy i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 175 ST.C Z TERMOOBIEGIEM
Drożdżówki odkrywamy, smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, wszystko zależy od wielkości i grubości., ja piekłam 17 min.
Drożdżówki powinny być ładnie zrumienione.
Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na kuchenną kratkę, żeby dokładnie wystygły. Masa serowa powinna dobrze stężeć, wtedy drożdżówki są najsmaczniejsze.
Ziemne drożdżówki z serem można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Na lukier cukier i sok z cytryny łączymy i mieszamy dokładnie.
Notes
Składniki na 13-14 drożdżówek.
5 komentarzy
Zupełnie przypadkiem tu trafiliśmy, ale jest masa ciekawych przepisów oraz inspiracji, więc zostajemy na dłużej. Ślemy kawowe pozdrowienia 🙂
Jak ustawić piekarnik jak piekarnik nie ma funkcji termoobiegu?
Bez termoobiegu ustawiamy 180 st.C. Zawsze jeśli nie ma w piekarniku funkcji termoobieg, temperatura powinna być o 5 st.C. wyższa. 🙂
Dziękuję za przepis na drożdżówki z serem,rewelacyjny przepis,wyszły mi przepyszne i mam zamiar zrobić go jeszcze wiele razy,spróbuję również z masą makową,też powinny być dobre
.Uwielbiam gotować i chętnie przygarniam każdy dobry sprawdzony przepis.Bardzo dziękuję Pani Doroto
Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 😃