Przepis na lekkie i pyszne kluseczki leniwe kładzione.
Tak przygotowane kluski są znacznie łatwiejsze do zrobienia niż klasyczne kluski leniwe, nie wymagają stolnicy, nie trzeba ich rolować, wystarczy mała łyżeczka.
Kluseczki zrobicie w 10 min, a potem jeszcze chwila na przygotowanie pysznej bułeczki z masłem. Jednym słowem, idealne danie dla maluchów.
Dzieci ze smakiem zjedzą leniwe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Polecam 🙂
Przepisy na KLUSKI

SKŁADNIKI
- ok. 250 g sera białego tłustego
- ok. 0,5 szklanki mąki
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
- 1 łyżka cukru lub 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- ponadto do wody:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- na bułkę z masłem:
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru brązowego
przygotowanie
W dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie ser biały, można tłuczkiem do ziemniaków, można widelcem.
Do sera dodać żółtko, cukier wanilinowy, sól i mąkę, dokładnie wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę.
Do masy serowej dodać pianę i dokładnie wymieszać. Powinno powstać bardzo gęste ciasto.
W średnim garnku zagotować wodę, dodać sól i cukier.
Do gotującej wody wkładać porcję ciasta, najlepiej robić to łyżeczką maczaną w wodzie.
Kluski gotować na średnim ogniu do wypłynięcia, a następnie ok. 2 min. na wolnym ogniu.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na sito. Polać roztopionym masłem, lekko potrząsnąć (dzięki temu kluski się nie skleją).
Kluseczki są gotowe do podania, jednak można je również polać *masłem z bułką.
MASŁO Z BUŁKĄ
Na patelnię wsypać tartą bułkę (może to być również tarta chałka, ale ona bardzo łatwo chłonie masło). Bułkę lekko zrumienić. Kiedy zaczyna brązowieć dodać do niej kawałek masła, roztopić i wymieszać z bułką, następnie dodać pozostałe masło, poczekać aż całkowicie się rozpuści, wymieszać i taką okrasą polać ciepłe kluski.