Pomysł na trochę inne kluski śląskie, czyli kluski nadziewane mięsem z rosołu.
To doskonały przepis na zagospodarowanie mięsa, które zostaje nam z zupy i nie wiemy co z nią zrobić. Dzięki temu przepisowi przygotujecie pyszny obiad.
Danie które można mrozić, po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu klusek, można podzielić je na porcje i zamrozić.
Polecam 🙂
Przepisy na KLUSKI

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg ziemniaków (starych, mączystych)
- ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- Na farsz:
- 1-2 kawałki kurczaka z rosołu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na jednakowe kawałki.
Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić. Ziemniaki dokładnie utłuc. Odstawić do wystygnięcia.Kiedy ziemniaki są już lekko ciepłe przełożyć je do średniego naczynia (może być miska).
Ziemniaki lekko wyrównujemy, dzielimy na cztery części, jedną z nich usuwamy a jej miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko, usunięte wcześniej ziemniaki i odrobinę soli, całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
Masę wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy go na niewielkie kawałki. Z porcji ciasta formujemy placuszek, kładziemy na nim porcję *farszu, sklejamy ciasto, formujemy kulkę (robi się to bardzo łatwo bo ciasto jest sprężyste). Odkładamy kluskę i przygotowujemy kolejne.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia gotujemy je jeszcze 5-6 min na średnim ogniu.
Wyjmujemy kluski łyżką cedzakową, odkładamy na talerz i skrapiamy odrobiną oleju, potrząsamy, żeby kluski pokryły się tłuszczem, dzięki temu nie będą się sklejały.
Kluski podajemy okraszone zrumienioną cebulką lub polane np. sosem pieczarkowym.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na średnią kostkę. Zeszklić ją na oleju. Odstawić.
Kurczaka pokroić na kawałki lub porwać palcami.
Farsz trzeba teraz zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja farsz miksuję w malakserze.
W misie umieszczam mięso, podsmażoną cebulę, pieprz, sól, czosnek, paprykę, jajko i składniki miksuję na jednolitą masę.
Farsz jest gotowy.