Pomysł na szybkie i pyszne śniadanie.
Gofry na słono z warzywami, robi się niezwykle szybko i łatwo. Najsmaczniejsze są natychmiast po upieczeniu.
Przepis na słodkie gofry, które sprawią szczególną przyjemność dzieciom, znajdziecie w tym filmie ↓

SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mleka 3,2% (lub zamiennie wody gazowanej)
- 2 jajka (L)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szalotka lub mała czerwona cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki
przygotowanie
Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę posiekać drobno. Odstawić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA GOFRY:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać. Odstawić.
Jajka rozdzielić na żółtka i białka.
Białka ubić na sztywną pianę, na chwilę odstawić.
Do mąki wrzucić żółtka, wlać większą część mleka i olej zmiksować do połączenia składników.
Do ciasta włożyć pianę i dokładnie wymieszać, na koniec dodać warzywa, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Rozgrzać gofrownicę, kłaść porcję ciasta i piec gofry przez 4-5 min, do ładnego zrumienienia.
W mojej gofrownicy 1100 Watt, piekę 5 min.
Gofry podajemy gorące zaraz po wyjęciu z gofrownicy. Można posypać posiekaną natką pietruszki.