Owoce takie jakie lubicie, węgierki, albo każde inne ważne, żeby tylko dały się cieniutko pokroić w plasterki.

SKŁADNIKI
- CIASTO
- 100 g (zimnego) masła
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 białko
- NADZIENIE
- 1 jeśli w składzie jest cukier to super, jeśli nie dodać 2-3 łyżki cukru.
- 1,5 szklanki 3,2 % mleka
- skórka otartej z jednej pomarańczy
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 300 g śliwek
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE TARTY
W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy.
Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.
Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h
Rozgrzać piekarnik do 175 oC. tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów.
Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.
Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA BUDYNIOWEGO
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.). Zamiast białego cukru lepiej użyć cukru brązowego.
Jeśli budyń jest z dodatkiem cukru to ta ilość wystarczy, jeśli nie ma w nim cukru dodaj 2-3 łyżki.
Cukier wsypać do gotującego się mleka, zamieszać do chwili kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch".
Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 20-25 min.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
6 komentarzy
Śliczne zdjęcia 🙂
Śliczna tarta, jedno z moich najukochańszych ciast…
Od samego patrzenia ślinotoku dostałam…
Tak wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za ten przepis!
Czy do nadzienia budyniowego dajemy cukier w jakiej ilości i kiedy?
Uzupełniłam wpis. Jeśli w składzie budyniu nie ma cukru dodaj 2-3 łyżki cukru.