Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapraszam na pyszny i lekki Omlet z Oscypkiem i Pomidorami. Idealne śniadanie dla całej rodziny, które przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Ja omlet smażę
z Oscypkiem bo uwielbiam jego smak, ale jeśli wolicie to Oscypek można zastąpić serem np. Ementalerem lub innym żółtym, miękkiem serem o wyrazistym smaku.
Omlet smażymy krótko i na średnim ogniu, najlepiej na klarowanym maśle, bo ma ono wyższą temperaturę palenia niż pełne masło i zdecydowanie lepiej się na nim smaży. Jeśli nie macie masła klarowanego lub nie macie czasu na jego klarowanie, usmażcie omlet na zwykłym maśle, ale na małym ogniu, uważając na to aby nie przypalić masła.
Omlet jest lekki i delikatny, doskonale nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o dietę i liczą kalorie. Jednocześnie to sycące i pożywne śniadanie, czyli ma wszystko czego potrzebujemy
na początek dnia.
Polecam, smacznego 🙂
Omlet z Oscypkiem i Pomidorami
Składniki na omlet dla 1 osoby:
- 2 jajka (L)
- 1 łyżka mleka
- 1 mały oscypek
- 3 pomidorki cherry
- szczypta soli
- szczypta pieprz
- 2 łyżeczki masła klarowanego (lub zwykłego, ale wtedy uważamy, aby się nie przypalało)
Sposób przygotowania omletu:
Do miseczki wbić jajka, wlać mleko, rozkłócić, dodać starty na grubej tarce oscypek i pokrojone ćwiartki pomidorki, dokładnie wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na średniej patelni rozgrzać masło i wlać na nie jajka, otrząsając smażyć na średnim ogniu.
Kiedy boki omletu zaczynają się ścinać, zmniejszamy płomień i przykrywamy omlet na 1 min. Następnie przekładamy go na talerz zwijając w rulon lub składając na pół.
Podajemy gorący z dodatkiem pomidorów z bazylią, oprószony świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 🙂
Przepis na omlet ze świeżymi owocami znajdziecie tutaj:
Przepis na błyskawiczny omlet z mikrofalówki znajdziecie tutaj: