Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonałe, pyszne, rozgrzewające domowe, grzane wino z owocami i przyprawami. Do przygotowania grzanego wina używamy czerwonego, wytrawnego wina, ale jeśli wolicie można wykorzystać również wino półwytrawne, a grzaniec będzie nieco delikatniejszy.
Grzane wino można zrobić na kilka sposobów, ale ten który znajdziecie niżej jest naprawdę doskonały. Wino jest delikatnie doprawione, pięknie pachnie i smakuje.
Nigdy nie używam do wina grzanego kupnych przypraw, dla mnie zbyt mocny zapach sztucznych dodatków jest drażniący.
Gotując wino z przyprawami i owocami, nie można go zagotować, należy podgrzewać je łagodnie i pod przykryciem. Ja do grzańca dodaję odrobinę koniaku lub brandy, ale jeśli wolicie można z tego dodatku zrezygnować.
Wino grzane podajemy w niewielkich szklaneczkach z dodatkiem świeżych cytrusów pokrojonych w cienkie plasterki.
Laski cynamonu można wykorzystać do grzańca kilka razy, nie wyrzucajcie ich po pierwszym użyciu, wysuszcie, a posłużą do przygotowania kolejnego napoju.
Pamiętajcie wino grzane to doskonały napój na mroźny wieczór, nigdy nie pijemy go jednak jeśli mamy prowadzić samochód, w trakcie gotowania wino nie traci procentów, chociaż zyskuje wyjątkowy, cudowny smak.
Smacznego 🙂

Grzane Wino
Składniki na grzane wino:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml.)
- 1 duża pomarańcza
- 1 mandarynka
- 4 laski cynamonu
- 8-10 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 1/4 szklanka brandy lub koniaku
Sposób przygotowania grzanego wina:
Pomarańczę i mandarynkę dokładnie umyć, pokroić w średniej grubości plastry.
Do garnka na tyle dużego, żeby zmieścił całe wino wkładamy wszystkie przyprawy, plastry owoców i cukier, zalewamy winem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wino powinno być bardzo gorące, ale nie gotować się. Garnek przykrywamy i gotujemy prze ok. 10 min. Następnie odkrywamy, wlewamy brandy, mieszamy i pod przykryciem podgrzewamy jeszcze 5-6 min.
Wciąż nie doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy garnek z winem z ognia i po 5 min, nalewamy grzańca do szklanek lub kieliszków. Przybieramy plasterkiem pomarańczy. Gotowe.
Smacznego 🙂

2 komentarze Ukryj
Na zimowe wieczory to najlepszy trunek 🙂
Absolutnie 😀