Placki z truskawkami jagodami i jabłkiem

placki, placki przepisy, placki przepis, placki z truskawkami, placki z truskawkami przepis, łatwe placki, łatwe placki przepis, placki z jabłkami, placki z jabłkami przepis,
placki, placki przepisy, placki przepis, placki z truskawkami, placki z truskawkami przepis, łatwe placki, łatwe placki przepis, placki z jabłkami, placki z jabłkami przepis,


Te placki od kilku tygodni królują na śniadaniowym stole mojego synka. Do tej pory robiłam je z borówkami amerykańskimi, ale od kiedy są już dostępne ,,prawdziwe” polskie jagody,
placki są właśnie z nimi.
 
Jak w każdym przepisie na placki czy naleśniki, trzeba wypracować idealną gęstość ciasta. W tych plackach znajduje się dużo owoców, więc ciasto powinno być nieco rzadsze,
niż to na placki z jabłkami.
 
Bardzo polecamy :)
 
 placko, placki przepis, placki przepisy, Dorota, kuchnia doroty, co gotuje dorota, dorota, przepis na placki, placki z maślanki, placki na maślance, placki przepisy, placki na słodko, placki ciasta,
 

Placki z truskawkami, jagodami i jabłkami 

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mleka (2%)
  • ok. 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 jabłka
  • 4-5 dużych truskawek
  • ok. 1/4 szklanki jagód lub borówek
  • szczypta soli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

 
Jabłko obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce.
Truskawki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Jagody umyć.
 
W misce połączyć mąkę z połową mleka, dokładnie wymieszać (kuchenną rózgą), aby nie było w cieście żadnych grudek. Wbić jajko i ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste stopniowo dodawać mleko, często mieszając. Powinna powstać masa o konsystencji luźnej śmietany.
Do ciasta wrzucić wszystkie owoce i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką).
 
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju (nie powinien być bardzo gorący, ale kiedy będziemy kłaść na nim placki powinien lekko ,,skwierczeć”).
Placki smażymy ok. 1 min z każdej strony na średnim ogniu, powinny mieć złoty kolor.
Zaraz po usmażeniu odkładamy placuszki na ręczniki papierowe, aby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu.
 
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
 
Smacznego :) 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

6 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>