Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe

salata-bli


Mam już dość tłustych i ciężkich dań którymi żywimy się w ramach dojadania po Świętach. Marzyła mi się sałata i kromka chleba z masłem bazyliowym. Polecam. 


Sos francuski, musztardowy:

  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy ,,Francuskiej” gruboziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu ze szczelnym zamknięciem i energicznie potrząsamy do wymieszania się składników. 

Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

Masło bazyliowo-cytrynowe:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 garść listków bazylii drobno posiekanych 
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki) 

Masło z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklanym naczyniu. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Schładzamy w lodówce. 

Domowy wyrób

6 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>