0 0
Zupa Grzybowa – Postna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Grzybowa – Postna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Uwielbiam grzyby, wszystkie. Oczywiście nie miałam okazji jeść wszystkich gatunków, nawet tych dostępnych w Polsce, ale i tak wiem, że bardzo by mi smakowały. W naszym ogrodzie od kilku już lat, znajdujemy kilka mniejszych, lub większych okazów. Cieszy nas to niesamowicie, chodzimy i oglądamy z zachwytem te nasze ,,skarby”.
Do ugotowania zupy musiałam jednak kupić grzyby w sklepie, bo naszych własnych jest zdecydowanie za mało.  Do zdjęcia pozował mi za to, nasz ogrodowy koźlak, piękny, dorodny i co najważniejsze 100% zdrowy.
Moja zupa grzybowa jest wegetariańska, więc można podać ją również na wieczerzę Wigilijną z łazankami.
Polecam :)

[/mp_t

 

grzybowa

 

Zupa Grzybowa

Składniki:

  • 1 duża włoszczyzna bez kapusty (z natką pietruszki i selera) 
  • 500 gr grzybów leśnych (podgrzybków, maślaków) 
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ziemniaki (średnie)
  • Sól 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • Olej i 1 łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę (wielkość taką jaką lubicie).

Dokładnie umyć natkę z pietruszki i natkę z selera, związać w węzełek nicią kuchenną.

Do dużego garnka wlać 3 l wody, wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), węzełek z natek i przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 min.

Cebulę obrać pokroić w średnią kostkę, grzyby dokładnie oczyścić (jeśli myjemy wodą, zrobić to szybko a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć do sucha). Grzyby pokroić na średniej kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać olej z łyżkę masła,  wrzucić cebulę, chwilę obsmażyć a następnie dodać pokrojone grzyby, wymieszać. Smażyć na dużym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu poruszać patelnią podrzucając grzyby.  Smażyć ok. 3-5 min do chwili, kiedy zobaczymy, że cebula zaczyna się lekko przyrumieniać.  Przełożyć do gotujących się warzyw, dodać pokrojone ziemniaki, zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować przez ok. 15 – 20 min.

Zupę gotujemy do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie.  Wyłączyć.

Podajemy gorącą posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Dla chętnych z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i świeżą bagietką.

Smacznego.

 

 

  • zupa
  • grzyby
  • zupa-grzybowa

 

 

(Visited 6 239 times, 1 visits today)

Dorota

Pieczona Polędwica
previous
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)
next
Pasztet Drobiowy
Pieczona Polędwica
previous
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)
next
Pasztet Drobiowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »