Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mam dla ciebie propozycję nie do odrzucenia – powiedziała przez telefon moja przyjaciółka K.
No, no – pomyślałam – a cóż to za propozycja?
Mam dla ciebie worek kartofli ze wsi, ekologicznych, prawdziwych. Nie takich z supermarketu. R przywiózł dwa worki od sołtysa i jeden jest dla ciebie – odrzekła.
Obie zaczęłyśmy się śmiać, jeszcze ziemniaków w takich ilościach w domu nie miałam, ale byłam zachwycona bo ziemniaki uwielbiamy, a takie wiejskie to prawdziwy rarytas.
Ta rozmowa miała miejsce trzy tygodnie temu, dzisiaj z największą wdzięcznością myślę o mojej przyjaciółce i jej niezwykłym prezencie.
Kartofelki są rzeczywiście ,,prawdziwe”, leciusieńko zaczynają już wyrastać, mają po obraniu masę czarnych dziurek i gdzieniegdzie czarne już cięcie od narzędzia, którym były z ziemi wykopywane. No i to co równie ważne, każdy jest innej wielkości, jedne małe inne olbrzymie, tak jak to w naturze bywa.
Smakują fantastycznie, ugotowane w osolonej wodzie, z odrobiną masła i mięsnymi sosami dla chłopaków i z grzybowym dla mnie.
Z niepokojem patrzę jak worek zaczyna pustoszeć każdego dnia. Trudno nam wyobrazić sobie powrót do ,,sklepowych” ziemniaków.
Ale zanim moje eco-ziemniaki całkowicie ,,wyjdą”, ugotuję z nich to co najlepsze, ziemniaczane przysmaki na każdy dzień.
Dzisiaj ,,Zapiekanka Sołtysowej” przepis wprost z Mazur, z niewielkiej i przepięknej wsi, w której tradycyjnie spędzamy ostatnie dni wakacji.
Trzymam kciuki, aby i w tym roku nasza tradycja się wypełniła 🙂
Zapraszam na pyszną zapiekankę i pamiętajcie, że można ją odgrzewać, na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu pod przykryciem. W każdej wersji przepyszna.
Smacznego Kochani, dużo zdrowia i pogody ducha Wam życzę 😀
Ziemniaki Sołtysowej
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- ok. 400 ml. śmietany 18% procentowej (kwaśnej, gęstej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki masła
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. |
3
Done
|
Śmietanę, jajko, sól i pieprz umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. z termoobiegiem, piec 30-35 min, do zrumienienia. Wyjąć, posypać natką pietruszki. |
4
Done
|
2 komentarze Ukryj
Wielbię Cię i wielbić nie przestanę. Połowę problemu mi rozwiazalas. Teraz tylko zestaw mięsiwa i sosów i moo panowie przetrwają 😉
Olu, dziękuję!!!! MIód na moje gotujące serce 🙂 Cieszę, się bardzo, że przepis się podoba 😀