Jak to zrobiłam, krok po kroku:
U nas była daniem głównym na kolacji zorganizowanej dla naszych Najbliższych.
Jeśli lubicie łososia, gorąco polecam:)
Tarta z Łososiem i Szpinakiem
Kruche ciasto na formę 22 cm:
- 130 g mąki pszennej
- 80 g masła, zimnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (M)
- 2 łyżki lodowatej wody
Farsz:
- 250 g smażonego łososia (bez skóry)
- 180 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 jajka
- 500 g mrożonego szpinaku siekanego (waga przed rozmrożeniem)
- 200 g sera gorgonzola
- Kilka pomidorów koktajlowych
- ½ pęczka koperku
- Sól i pieprz
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki włożyć do malaksera i posiekać, wodę wlać pod koniec siekania.
- Ciasto wyjąć na blat, rozwałkować, wylepić formę, widelcem ponakłuwać spód. Wstawić do zamrażalnika na min. 1h.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Piec ciasto ok. 20 min do zrumienienia brzegów.
- Wyjąć, przed nałożeniem farszu delikatnie ostudzić.
Farsz:
- Szpinak rozmrozić na sicie, można pozostawić na kilka godzin lub na całą noc. Odcisnąć dokładnie wodę.
- Śmietanę wymieszać z jajkiem. Dodać szpinak, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- Gorgonzolę pokroić w kostkę.
- Łososia pokroić w kostkę.
- Koperek posiekać.
Przygotowanie tarty:
- Na podpieczone ciasto wyłożyć 2-3 łyżki masy szpinakowej, następnie równomiernie rozłożyć kawałki łososia i gorgonzoli, przykryć pozostałą masą, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe.
- Piec w gorącym, piekarniku (180 oC) przez ok. 30 min.
Wyjąć upieczoną tartę i pozostawić na ok. 10-15 min, zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą.
(Visited 12 738 times, 1 visits today)
13 komentarzy Ukryj
łosoś i szpinak? zdecydowanie pyszne połączenie!
kocham tarty i uwielbiam łososia i szpinak czyli cos dla mnie 🙂
Wszystko co uwielbiam, więc musiała być pyszna 😉
i łosoś i szpinak.. smaki dla mnie bezkonkurencyjne 🙂
Muszę wypróbować!
Obserwuję i pozdrawiam! :))
Droga Doroto, trzymaj kciuki – to będzie pierwsza moja tarta w życiu 🙂 Pozdrawiam, Anita
Trzymam kciuki baaardzo mocno, powodzenia:) Pozdrawiam
A czy mogę użyć wędzonego łososia zamiast smażonego, czy może to źle wpłynąć na farsz?
Zdecydowanie można użyć wędzonego łososia, smak będzie odrobinę bardziej wyrazisty 🙂
Łosoś i szpinak??? To ja już przepadłam bez końca. Jak czytam Twoje przepisy, to nawet sobie nie wyobrażasz jak zgłodniałam! Dodaję Twój blog do zakładki ulubionych i będę tu częstym gościem. Tak się składa, że uwielbiam łososia. Będę miała teraz problem od czego zacząć?… Ania
Witam serdecznie, chciałabym przygotować taką tartę dzień wcześniej, czy lepiej ją upiec i odgrzać dzień później czy w stanie surowym przechować w lodówce i upiec tuż przed obiadem?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Lepiej upiec, ale nie dopiekać czyli wyjąć na 5 min przed całkowitym upieczeniem, a odgrzewać następnego dnia.
czy równie dobra będzie ze świeżym szpinakiem?
jezeli tak to ile szpinaku?