Składniki
-
Na kruche ciasto
-
100 g zimnego masła
-
150 g. mąki pszennej
-
60 g. mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
-
ok. 2 łyżek zimnej wody
-
1 jajko
-
Na nadzienie
-
300 g. szpinaku świeżego
-
150 g boczku wędzonego
-
5-6 szt. suszonych pomidorów
-
1 ząbek czosnku
-
200 ml. śmietany 18%
-
400 g. serka ricotta
-
2 Jajka
-
sól i pieprz
-
szczypta gałki muszkatołowej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tarta na wytrawnym cieście kruchym. Pomysł na obiad lub kolację. Zobacz film jak łatwo i szybko ją przygotwać.
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Przygotowanie kruchego ciastaMasło pokroić w kostkę. |
2
Done
|
Formę do tart (u mnie 26 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić. |
3
Done
|
Wyjąć ciasto, rozwałkować, wylepić nim formę. Nakłuć ciasto widelcem. Teraz powinniśmy ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 12-13 min. następnie odstawić do chwili przygotowania nadzienia. Ale można teraz wstawić ciasto do zamrażarki i zostawić do chwili, kiedy będzie gotowe nadzienie i wtedy podpiec. Zależy to tylko od nas. Ja wstawiam do zamrażarki i podpiekam kiedy nadzienie się studzi. |
4
Done
|
Przygotowanie nadzieniaSzpinak umyć, odwirować. |
5
Done
|
Przygotowanie bazyW dużej misce połączyć śmietanę, ricottę, jajka, sól, pieprz i gałkę, dokładnie wymieszać. |
6
Done
|
Na podpieczony spód wyłożyć masę, wyrównać. Można wierzch przybrać kilkoma przekrojonymi na pół pomidorkami cherry. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Witam, czy można czymś zastąpić ricottę? Pozdrawiam
Ricottę można zastąpić kwaśną i gęstą śmietaną. Pozdrawiam 🙂