• Home
  • Ciasta
  • Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
Na kruche ciasto
100 g zimnego masła
150 g. mąki pszennej
60 g. mąki ziemniaczanej
szczypta soli
ok. 2 łyżek zimnej wody
1 jajko
Na nadzienie
300 g. szpinaku świeżego
150 g boczku wędzonego
5-6 szt. suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
200 ml. śmietany 18%
400 g. serka ricotta
2 Jajka
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić

Pyszna i łatwa tarta ze szpinakiem i boczkiem. Doskonały pomysł na kolację. Podaję ją często kiedy robimy przyjęcia lub imprezę w ogrodzie.

  • 90 min.
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

  • Na kruche ciasto

  • Na nadzienie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

(Visited 237 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kruchego ciasta

Masło pokroić w kostkę.
Do malaksera włożyć wszystkie składniki i posiekać (bez wody). Pod koniec siekania dodać wodę. Siekać do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

2
Done

Formę do tart (u mnie 26 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

3
Done

Wyjąć ciasto, rozwałkować, wylepić nim formę. Nakłuć ciasto widelcem. Teraz powinniśmy ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 12-13 min. następnie odstawić do chwili przygotowania nadzienia. Ale można teraz wstawić ciasto do zamrażarki i zostawić do chwili, kiedy będzie gotowe nadzienie i wtedy podpiec. Zależy to tylko od nas. Ja wstawiam do zamrażarki i podpiekam kiedy nadzienie się studzi.

4
Done

Przygotowanie nadzienia

Szpinak umyć, odwirować.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Pomidory pokroić w słupek.
Patelnię rozgrzać i podsmażyć na niej boczek. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać na średnim ogniu 5-6 min, mieszać. Następnie na patelnię dodać szpinak, przykryć patelnię i dusić całość przez ok. 10 min, mieszać od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

5
Done

Przygotowanie bazy

W dużej misce połączyć śmietanę, ricottę, jajka, sól, pieprz i gałkę, dokładnie wymieszać.
Do masy śmietanowej dodać przestudzony szpinak, wymieszać.

6
Done

Na podpieczony spód wyłożyć masę, wyrównać. Można wierzch przybrać kilkoma przekrojonymi na pół pomidorkami cherry.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. przez 35-40 min.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5-6 min do przestygnięcia, a następnie kroimy i podajemy.

Dorota

previous
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
previous
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię