Pyszna i łatwa tarta ze szpinakiem i boczkiem. Doskonały pomysł na kolację.
Podaję ją często kiedy robimy przyjęcia lub imprezę w ogrodzie.
Tarta na wytrawnym cieście kruchym. Pomysł na obiad lub kolację.
Zobacz film jak łatwo i szybko ją przygotwać.

SKŁADNIKI
- NA KRUCHE CIASTO
- 100 g zimnego masła
- 150 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- ok. 2 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- NA NADZIENIE
- 300 g. szpinaku świeżego
- 150 g boczku wędzonego
- 5-6 szt. suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml. śmietany 18%
- 400 g. serka ricotta
- 2 Jajka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA
Masło pokroić w kostkę.
Do malaksera włożyć wszystkie składniki i posiekać (bez wody). Pod koniec siekania dodać wodę. Siekać do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.
Wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Formę do tart (u mnie 26 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Wyjąć ciasto, rozwałkować, wylepić nim formę. Nakłuć ciasto widelcem.
Teraz powinniśmy ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 12-13 min. następnie odstawić do chwili przygotowania nadzienia.
Ale można teraz wstawić ciasto do zamrażarki i zostawić do chwili, kiedy będzie gotowe nadzienie i wtedy podpiec. Zależy to tylko od nas. Ja wstawiam do zamrażarki i podpiekam kiedy nadzienie się studzi.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Szpinak umyć, odwirować.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Pomidory pokroić w słupek.
Patelnię rozgrzać i podsmażyć na niej boczek. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać na średnim ogniu 5-6 min, mieszać. Następnie na patelnię dodać szpinak, przykryć patelnię i dusić całość przez ok. 10 min, mieszać od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE BAZY
W dużej misce połączyć śmietanę, ricottę, jajka, sól, pieprz i gałkę, dokładnie wymieszać.
Do masy śmietanowej dodać przestudzony szpinak, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę, wyrównać. Można wierzch przybrać kilkoma przekrojonymi na pół pomidorkami cherry.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. przez 35-40 min.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5-6 min do przestygnięcia, a następnie kroimy i podajemy.
2 komentarze
Witam, czy można czymś zastąpić ricottę? Pozdrawiam
Ricottę można zastąpić kwaśną i gęstą śmietaną. Pozdrawiam 🙂