Składniki
Na kruche ciasto
- 100 g zimnego masła
- 150 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- ok. 2 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
Na nadzienie
- 300 g. szpinaku świeżego
- 150 g boczku wędzonego
- 5-6 szt. suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml. śmietany 18%
- 400 g. serka ricotta
- 2 Jajka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tarta na wytrawnym cieście kruchym. Pomysł na obiad lub kolację. Zobacz film jak łatwo i szybko ją przygotwać.
Kuchnia Doroty TV
Steps
1 Done | Przygotowanie kruchego ciastaMasło pokroić w kostkę. |
2 Done | Formę do tart (u mnie 26 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić. |
3 Done | Wyjąć ciasto, rozwałkować, wylepić nim formę. Nakłuć ciasto widelcem. Teraz powinniśmy ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 12-13 min. następnie odstawić do chwili przygotowania nadzienia. Ale można teraz wstawić ciasto do zamrażarki i zostawić do chwili, kiedy będzie gotowe nadzienie i wtedy podpiec. Zależy to tylko od nas. Ja wstawiam do zamrażarki i podpiekam kiedy nadzienie się studzi. |
4 Done | Przygotowanie nadzieniaSzpinak umyć, odwirować. |
5 Done | Przygotowanie bazyW dużej misce połączyć śmietanę, ricottę, jajka, sól, pieprz i gałkę, dokładnie wymieszać. |
6 Done | Na podpieczony spód wyłożyć masę, wyrównać. Można wierzch przybrać kilkoma przekrojonymi na pół pomidorkami cherry. |
7 Done |
2 komentarze Ukryj
Witam, czy można czymś zastąpić ricottę? Pozdrawiam
Ricottę można zastąpić kwaśną i gęstą śmietaną. Pozdrawiam 🙂