• Home
  • Obiad
  • Tarta francuska z białymi szparagami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta francuska z białymi szparagami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta francuska z białymi szparagami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Uwielbiam szparagi. Zielone czy białe nie ma dla mnie większego znaczenia. Dzisiaj tarta z ciasta francuskiego, ziołowego twarożku i białych szparagów. Polecam.


Tarta francuska ze szparagami i serkiem ziołowym 

Składniki:

  • 300 gr ciasta francuskiego
  • 1 pęczek białych szparagów (ok. 500 gr)
  • 150 gr twarożek homogenizowanego ( u mnie Bieluch)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. 

Szparagi umyć, nożykiem do warzyw, obrać końcówki z lekko zdrewniałej skórki, odciąć końcówki. Każdego szparaga przeciąć na pół, wzdłuż.

Ciasto francuskie jeśli jest mrożone, rozmrozić. Rozwinąć. Odciąć 1/4 ciasta.
Pozostałe 3/4 ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odcięty kawałek ciasta pociąć na 4 cienkie paski, obłożyć nimi brzeg placka tak aby powstał brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką wody (najlepiej zrobić to pędzlem).

W naczyniu umieścić serek, koperek, natkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Ciasto posmarować twarożkiem, brzeg pozostawić czysty. Na wierzchu ułożyć połówki szparagów, jedną obok drugiej, dość ścisło. Posmarować całość roztopionym masłem, poukładać ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 -23 min. Ciasto powinno się dobrze zrumienić.

Wyjąć przełożyć ostrożnie na drewnianą deskę, kroić na kawałki nożem do pizzy. Podawać ciepłą.

Smacznego.

(Visited 808 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Drożdżówki z truskawkami i serem
next
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze
previous
Drożdżówki z truskawkami i serem
next
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze

8 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię