• Home
  • Grill
  • Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami
Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Te szaszłyki są bardzo proste i szybkie do upieczenia na grillu. Polędwica piecze się bardzo szybko i jest delikatna w smaku. Warzywa skropione rozmarynową marynatą, są pysznym dodatkiem do mięsa. Polędwicę piecze się krócej niż kurczaka a jest równie delikatna.
    Polecam 🙂

    Szaszłyki z polędwicy i warzyw 

    Składniki:

    • 300-400 g polędwicy wieprzowej
    • 1 cebula czerwona
    • 5 pieczarek (przekrojony na pół)
    • 1 papryka czerwona
    • 1 mała cukinia

    Marynata:

    • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    • listki z 1 dużej gałązki rozmarynu,  posiekane drobno
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:

    1. Patyczki do szaszłyków zanurzyć w wodzie i tak pozostawić na czas przygotowywania składników.
    2. W szklanym naczyniu wymieszać oliwę i wszystkie składniki marynaty, odstawić.
    3. Polędwicę oczyścić, pokroić na średniej wielkości kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić.
    4. Warzywa umyć, obrać cebulę, paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, pieczarki przekroić na pół. Cukinię pokroić w grube plastry a następnie, każdy na pół, wielkość powinna być mniej więcej podobna do kostek mięsa.
    5. Patyczki wyjąć z wody (nie osuszać), na każdy nadziewać na przemian mięso i warzywa. Pozostałą marynatą polać szaszłyki.
    6. Grill rozgrzać, szaszłyki piec po 2-3 min z każdej strony. Nie opiekać tej samej strony kilka razy, bo mięso będzie twardniało.

    Podawać od razu z sałatą i ulubionymi dodatkami:)

    Smacznego !!!

     

    Na grillu nie mogło zabraknąć kiełbasy, mojej ulubionej, dobrze przypieczonej 🙂
    (Visited 525 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami
    next
    Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
    previous
    Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami
    next
    Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym

    3 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »