Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Te szaszłyki są bardzo proste i szybkie do upieczenia na grillu. Polędwica piecze się bardzo szybko i jest delikatna w smaku. Warzywa skropione rozmarynową marynatą, są pysznym dodatkiem do mięsa. Polędwicę piecze się krócej niż kurczaka a jest równie delikatna.
Polecam 🙂
Szaszłyki z polędwicy i warzyw
Składniki:
- 300-400 g polędwicy wieprzowej
- 1 cebula czerwona
- 5 pieczarek (przekrojony na pół)
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
Marynata:
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- listki z 1 dużej gałązki rozmarynu, posiekane drobno
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Patyczki do szaszłyków zanurzyć w wodzie i tak pozostawić na czas przygotowywania składników.
- W szklanym naczyniu wymieszać oliwę i wszystkie składniki marynaty, odstawić.
- Polędwicę oczyścić, pokroić na średniej wielkości kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić.
- Warzywa umyć, obrać cebulę, paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, pieczarki przekroić na pół. Cukinię pokroić w grube plastry a następnie, każdy na pół, wielkość powinna być mniej więcej podobna do kostek mięsa.
- Patyczki wyjąć z wody (nie osuszać), na każdy nadziewać na przemian mięso i warzywa. Pozostałą marynatą polać szaszłyki.
- Grill rozgrzać, szaszłyki piec po 2-3 min z każdej strony. Nie opiekać tej samej strony kilka razy, bo mięso będzie twardniało.
Podawać od razu z sałatą i ulubionymi dodatkami:)
Smacznego !!!
![]() |
Na grillu nie mogło zabraknąć kiełbasy, mojej ulubionej, dobrze przypieczonej 🙂 |
(Visited 525 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
Robilam kiedys podobne szaszlyki, ale z winna marynata, teraz chyba musze tych sprobowac.:)
smacznie wyglądają:)
Lubię szaszłyki z grilla 🙂 Twoje bardzo apetycznie wyglądają! Niedawno posadziłam rozmaryn, więc będę mogła wypróbować Twój przepis na szaszłyki 🙂