• Home
  • Grill
  • Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Te szaszłyki są bardzo proste i szybkie do upieczenia na grillu. Polędwica piecze się bardzo szybko i jest delikatna w smaku. Warzywa skropione rozmarynową marynatą, są pysznym dodatkiem do mięsa. Polędwicę piecze się krócej niż kurczaka a jest równie delikatna.
Polecam 🙂

Szaszłyki z polędwicy i warzyw 

Składniki:

  • 300-400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 cebula czerwona
  • 5 pieczarek (przekrojony na pół)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia

Marynata:

  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • listki z 1 dużej gałązki rozmarynu,  posiekane drobno
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Patyczki do szaszłyków zanurzyć w wodzie i tak pozostawić na czas przygotowywania składników.
  2. W szklanym naczyniu wymieszać oliwę i wszystkie składniki marynaty, odstawić.
  3. Polędwicę oczyścić, pokroić na średniej wielkości kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić.
  4. Warzywa umyć, obrać cebulę, paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, pieczarki przekroić na pół. Cukinię pokroić w grube plastry a następnie, każdy na pół, wielkość powinna być mniej więcej podobna do kostek mięsa.
  5. Patyczki wyjąć z wody (nie osuszać), na każdy nadziewać na przemian mięso i warzywa. Pozostałą marynatą polać szaszłyki.
  6. Grill rozgrzać, szaszłyki piec po 2-3 min z każdej strony. Nie opiekać tej samej strony kilka razy, bo mięso będzie twardniało.

Podawać od razu z sałatą i ulubionymi dodatkami:)

Smacznego !!!

 

Na grillu nie mogło zabraknąć kiełbasy, mojej ulubionej, dobrze przypieczonej 🙂
(Visited 241 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami
next
Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym
previous
Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami
next
Drożdżówki z Budyniem i Lukrem Cytrynowym

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię