Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Strucla drożdżowa pełna sera i truskawek. Doskonałe letnie ciasto. Coś na deser lub podwieczorek, do kawy, szklanki mleka lub lemoniady.
Spróbujcie bo jest naprawdę pyszna.
Zapraszam 😀☀️
Strucla z Serem i Truskawkami
Składniki:
3200 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
120 ml. ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
2 żółtka
25 g drożdży
zapach waniliowy lub cytrynowy
Masa Serowa:
ok. 300 g sera białego tłustego (u mnie ze Strzałkowa)
80 g cukru
1 żółtko
zapach cytrynowy, skór otarta z cytryny
300 g truskawek
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta drożdżowego:W misie miksera łączę ciepłe mleko, po 1 łyżeczce cukru i mąki, rozkruszone drożdże. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam na 10 min. Kiedy zaczyn lekko ruszy wsypuję pozostałą mąkę, cukier, żółtka i zaczynam wyrabiać mikserem Hakiem do ciasta drożdżowego. W międzyczasie wlewam kilka kropli zapachu. |
2 Done | Dobrze wyrobione ciasto będzie średnio lepkie. Misę zdejmuję z miksera. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową i truskawki. |
3 Done | Przygotowanie masy serowej:W misce łączę ser, cukier, żółtka zapach i skórkę z cytryny. Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję je na niewielką kostkę. |
4 Done | Przygotowanie strucli:Wyrośnięte ciasto wyjmuję na blat oprószony mąką Na cieście rozsmarowuję masę serową, zostawiam niewielki pasek bez sera dookoła. Zwijam ciasto z nadzieniem w rulon. Wzdłuż krótszego boku. Rulon przecinam na pół, przez środek wzdłuż. Jeden z końców zostawiam nieprzecięty. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. grzałki góra/dół piekę 45-50 minDługą formę keksową wykładam papierem do pieczenia ( u mnie 40 cm.). Przykrywam i odstawiam do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika lub na ok. 20 min. Ciasto piekę 45 - 50 min, do suchego patyczka, z tym że patyczek musi wyjść nie oblepiony ciastem, |
6 Done | Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika. W formie odstawiam na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 30 min. Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem, lub lukruję. Smacznego 😀 |
7 Done |