• Home
  • Ciasto
  • Strucla Drożdżowa z Serem i Truskawkami
0 0
Strucla Drożdżowa z Serem i Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strucla Drożdżowa z Serem i Truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Strucla drożdżowa pełna sera i truskawek. Doskonałe letnie ciasto. Coś na deser lub podwieczorek, do kawy, szklanki mleka lub lemoniady.

Spróbujcie bo jest naprawdę pyszna.

Zapraszam 😀☀️

 

Strucla z Serem i Truskawkami

 

 

 

Strucla z Serem i Truskawkami

Składniki:

  • 3200 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g cukru

  • 120 ml. ciepłego mleka

  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

  • 2 żółtka

  • 25 g drożdży

  • zapach waniliowy lub cytrynowy

Masa Serowa:

  • ok. 300 g sera białego tłustego (u mnie ze Strzałkowa)

  • 80 g cukru

  • 1 żółtko

  • zapach cytrynowy, skór otarta z cytryny

  • 300 g truskawek

 

 

 

(Visited 938 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misie miksera łączę ciepłe mleko, po 1 łyżeczce cukru i mąki, rozkruszone drożdże. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam na 10 min.

Kiedy zaczyn lekko ruszy wsypuję pozostałą mąkę, cukier, żółtka i zaczynam wyrabiać mikserem Hakiem do ciasta drożdżowego.
Kiedy składniki się połączą wlewam masło i wyrabiam przez ok. 5-7 min. na średnich obrotach.

W międzyczasie wlewam kilka kropli zapachu.

2
Done

Dobrze wyrobione ciasto będzie średnio lepkie. Misę zdejmuję z miksera.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 min, aby wyrosło.

Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

W międzyczasie przygotowuję masę serową i truskawki.

3
Done

Przygotowanie masy serowej:

W misce łączę ser, cukier, żółtka zapach i skórkę z cytryny.
Mieszam, aż powstanie jednolita masa, odstawiam.

Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję je na niewielką kostkę.

4
Done

Przygotowanie strucli:

Wyrośnięte ciasto wyjmuję na blat oprószony mąką
Z ciasta wałkuję prostokąt ok. 30x40 cm.

Na cieście rozsmarowuję masę serową, zostawiam niewielki pasek bez sera dookoła.
Na ser wykładam pokrojone truskawki, lekko przygniatam rękami.

Zwijam ciasto z nadzieniem w rulon. Wzdłuż krótszego boku.

Rulon przecinam na pół, przez środek wzdłuż. Jeden z końców zostawiam nieprzecięty.
Zwijam w struclę, przeplatam dwa końce z sobą.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. grzałki góra/dół piekę 45-50 min

Długą formę keksową wykładam papierem do pieczenia ( u mnie 40 cm.).
Delikatnie przekładam ciasto do formy.

Przykrywam i odstawiam do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika lub na ok. 20 min.

Ciasto piekę 45 - 50 min, do suchego patyczka, z tym że patyczek musi wyjść nie oblepiony ciastem,
ale zupełnie suchy nie będzie z powodu truskawek i sera.

6
Done

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika.

W formie odstawiam na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 30 min.
Następnie wyjmuję, zdejmuję papier i zostawiam do całkowitego wystygnięcia, najlepiej zostawić na noc, żeby ser miał czas wystygnąć i lekko stężeć.

Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem, lub lukruję.

Smacznego 😀

7
Done

Dorota

Grill
previous
Szaszłyki z Polędwicy Wieprzowej – film
Lemoniada z Cytryn
next
Lemoniada Cytrynowa klasyk – film
Grill
previous
Szaszłyki z Polędwicy Wieprzowej – film
Lemoniada z Cytryn
next
Lemoniada Cytrynowa klasyk – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »