Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Z sernikiem krakowskim jest trochę pracy, bo na początek trzeba przygotować dwa ciasta a potem połączyć je w jedną całość. Ciasto kruche na spód, można zrobić dzień albo nawet dwa, wcześniej
i przechowywać w lodówce. Jeśli kupicie ser mielony to masę przygotujecie bardzo szybko. Sernik pieczemy w dość wysokiej jak na to ciasto temperaturze, dlatego z pewnością wyrośnie i dobrze się zrumieni, ale taka jego uroda.
Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, pyszny deser, to jedno z tych znanych i bardzo lubianych ciast.
Polecam.
Sernik Krakowski
Składniki
na ciasto:
140 gr masła, zimnego z lodówki
240 gr mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko do smarowania ciasta (żółtko i białko osobno)
na masę serową do sernika Krakowskiego:
500 gr sera trzykrotnie mielonego (u mnie President)
100 gr cukru
cukier waniliowy
70 gr miękkiego masła
4 jajka (żółtka i białek osobno)
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 gr rodzynek
Sposób przygotowania sernika Krakowskiego:
Formę do ciasta (u mnie 25 cm x 23 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba koniecznie formy smarować, ale do posmarowanej lepiej przykleja się papier, nie odstaje, nie roluje się). Odstawić.
W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, bez soku. Dokładnie zmiksować, na koniec dodać sok i jeszcze chwilę miksować, powinno powstać wilgotne ciasto.
Formę wylepić ok. 3/4 ciasta, samo dno. Nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem. Formę z ciastem wyjąć z zamrażalnika, wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ciasto, wyjąć i odstawić.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej lub na blacie delikatnie posypanym mąką. Powinien powstać cienki placek. Nożem lub specjalnym radełkiem pociąć ciasto na ok. 1 cm paski, Ułożymy z nich kratkę na masie serowej.
Przygotowanie masy serowej:
W misie miksera umieścić masło i większą część cukru (pozostały zużyjemy do ubicia piany z białek), zmiksować dokładnie razem na jasną puszystą masę, najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki.
Następnie do masy dodawać na przemian 1 żółtko i ok. 1/4 sera, miksować na średnich obrotach. Kiedy cały ser i żółtka są już wykorzystane do masy wsypać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier i zmiksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy serowej włożyć najpierw ok. 1/3 piany dokładnie i energicznie wymieszać a następnie dodać pozostała pianę i mieszać już bardzo delikatnie.
Na koniec wsypać rodzynki i zamieszać całość tylko 3-4 razy.
Masę serową przełożyć na przygotowany kruchy spód, na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę, paski posmarować odrobiną żółtka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 St. C grzałka góra/dół. Piec ok. 50 -60 min. Ciasto dość mocno się zrumieni i wyrośnie, może również lekko popękać, ale w czasie studzenia opadnie i będzie dość płaskie.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, następnie zimny wstawiamy do lodówki na min. 1 h lub pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
Pani Doroto, a co zrobić żeby rodzynki nie opadły? Mnie to się zdarza 🙁 Nie w tym serniku ale jednak. Pozdrawiam.
Żeby bakalie w cieśnie nie opadły na dno, należy oprószyć je mąką. Do miseczki wkładamy bakalie, dodajemy 1-2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Później dodajemy do ciasta, działa z rodzynka i każdym innym słodkim dodatkiem 🙂
Ale ładny, jak z cukierni 🙂
A co zrobić, żeby paski nie opadły na dno? Ostatnio siostrze tak się stało