0 0
SERNIK KRAKOWSKI

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

SERNIK KRAKOWSKI

  • Medium

Directions

Share

Z sernikiem krakowskim jest trochę pracy, bo na początek trzeba przygotować dwa ciasta a potem połączyć je w jedną całość. Ciasto kruche na spód, można zrobić dzień albo nawet dwa, wcześniej
i przechowywać w lodówce. Jeśli kupicie ser mielony to masę przygotujecie bardzo szybko. Sernik pieczemy w dość wysokiej jak na to ciasto temperaturze, dlatego z pewnością wyrośnie i dobrze się zrumieni, ale taka jego uroda.

Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, pyszny deser, to jedno z tych znanych i bardzo lubianych ciast.
Polecam.

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki

Sernik Krakowski

Składniki na sernik Krakowski:

na ciasto:
  • 140 gr masła, zimnego z lodówki
  • 240 gr mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko do smarowania ciasta (żółtko i białko osobno)

na masę serową do sernika Krakowskiego:

  • 500 gr sera trzykrotnie mielonego (u mnie President)
  • 100 gr cukru
  • cukier waniliowy
  • 70 gr miękkiego masła
  • 4 jajka (żółtka i białek osobno)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 gr rodzynek

Sposób przygotowania sernika Krakowskiego:

Formę do ciasta (u mnie 25 cm x 23 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba koniecznie formy smarować, ale do posmarowanej lepiej przykleja się papier, nie odstaje, nie roluje się). Odstawić.

W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, bez soku. Dokładnie zmiksować, na koniec dodać sok i jeszcze chwilę miksować, powinno powstać wilgotne ciasto.
Formę wylepić ok. 3/4 ciasta, samo dno. Nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem. Formę z ciastem wyjąć z zamrażalnika, wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ciasto, wyjąć i odstawić.

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej lub na blacie delikatnie posypanym mąką. Powinien powstać cienki placek. Nożem lub specjalnym radełkiem pociąć ciasto na ok. 1 cm paski, Ułożymy z nich kratkę na masie serowej.

Przygotowanie masy serowej:

W misie miksera umieścić masło i większą część cukru (pozostały zużyjemy do ubicia piany z białek), zmiksować dokładnie razem na jasną puszystą masę, najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki.
Następnie do masy dodawać na przemian 1 żółtko i ok. 1/4 sera, miksować na średnich obrotach. Kiedy cały ser i żółtka są już wykorzystane do masy wsypać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier i zmiksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy serowej włożyć najpierw ok. 1/3 piany dokładnie i energicznie wymieszać a następnie dodać pozostała pianę i mieszać już bardzo delikatnie.
Na koniec wsypać rodzynki i zamieszać całość tylko 3-4 razy.

Masę serową przełożyć na przygotowany kruchy spód, na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę, paski posmarować odrobiną żółtka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 St. C grzałka góra/dół. Piec ok. 50 -60 min. Ciasto dość mocno się zrumieni i wyrośnie, może również lekko popękać, ale w czasie studzenia opadnie i będzie dość płaskie.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, następnie zimny wstawiamy do lodówki na min. 1 h lub pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia.

Smacznego 🙂

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki
(Visited 633 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku
next
Pieczeń Rzymska albo Klops
previous
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku
next
Pieczeń Rzymska albo Klops

3 Comments Hide Comments

Pani Doroto, a co zrobić żeby rodzynki nie opadły? Mnie to się zdarza 🙁 Nie w tym serniku ale jednak. Pozdrawiam.

Żeby bakalie w cieśnie nie opadły na dno, należy oprószyć je mąką. Do miseczki wkładamy bakalie, dodajemy 1-2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Później dodajemy do ciasta, działa z rodzynka i każdym innym słodkim dodatkiem 🙂

Add Your Comment