Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pleśniak to jedno z tych ciast które lubią chyba wszyscy. Ma dwie warstwy kruchego ciasta, które najlepiej jest dokładnie schłodzić przed przygotowanie, aby łatwo dały się zetrzeć na tarce, koniecznie o grubych oczkach. Smaki ciasta są dwa, czekoladowe i jasne do tego dżem, konfitura lub świeże owoce o kontrastowym smaku, u mnie domowa konfitura z czarnych porzeczek, bardzo wyraźnie wyczuwalna w cieście. Można użyć agrestu lub porzeczek czerwonych. Na koniec wszystkie warstwy posypujemy kruszonką z jednego z ciast, ja użyłam ciasta czekoladowego, ale można również posypać je ciastem białym.
W czasie pieczenia uważajcie na bezę bo bardzo szybko się rumieni, jeśli zobaczycie że jest zbyt rumiana zmniejszcie temperaturę do 160 st.C., a grzałkę na grzanie od dołu, chodzi o to aby ciasto na pewno się upiekło, a góra nie spaliła.
Polecam, pleśniak jest pyszny, a teraz kiedy wszędzie mamy mnóstwo owoców można wypróbować wiele jego wersji 🙂
Pleśniak
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 70 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 3 czubate łyżki kakao
Ponadto:
- 5 białek
- 170 g cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 szklanka domowej konfitury z czarnych porzeczek(z tego przepisu) lub kupionej w sklepie
- 50-70 g migdałów grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
W malakserze lub na stolnicy posiekać dokładnie mąkę z masłem, cukrem i żółtkami, siekać
do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się ładnie łączyło,
dodać 1 lub 2 łyżki lodowatej wody i jeszcze chwilę siekać.
Ciasto podzielić na dwie części. 1/2 wymieszać dokładnie (siekając) z kakao. Uformować kulę.
Pozostałe połowę szybko zagnieść, uformować kulę. Obydwa ciasta (kakaowe i jasne) zawinąć
w folię spożywczą (każde osobno) i włożyć do lodówki na 1 h lub całą noc.
Do zamrażalnika wkładamy na ok. 40 min.
*W między czasie ubić pianę z białek. Pianę ubijamy na ok. 5 min przed wyjęciem ciasta z lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Blaszkę o wymiarach u mnie 30 x 20 cm. , ale może być nieco większa, posmarować masłem
i posypać tartą bułką.
Wyjąć ciasto, najpierw zetrzeć na grubych oczkach tartki jasne ciasto, rozprowadzić równą warstwą po dnie blaszki. Na jasne ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek, rozsmarować, posypać migdałami. Następnie na grubych oczkach zetrzeć ciasto czekoladowe, wyrównać warstwę.
Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy ciasto grubo startym ciastem jasnym
lub czekoladowym, tak aby powstała kruszonka.
***Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 40 min w 175 st.C., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st.C., ustawienie piekarnika na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze ok. 10 min, do suchego patyka.
Studzimy w foremce na kuchennej kratce. Kroimy w kostkę.
*Piana z białek:
W misie miksera umieścić białka, wsypać szczyptę soli i ubijać na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypać cukier cały czas ubijając. Ubijać do chwili kiedy powstanie sztywna, lśniąca piana. Na koniec wsypać skórkę cytrynową i ubijamy jeszcze chwilę.
Pianę rozsmarować na cieście. Posypań kruszonką i ***piec zgodnie z zaleceniem wyżej.
Smacznego 🙂
25 komentarzy Ukryj
Dorotko, zgubiłaś w spisie składników ilość masła :).
Bardzo dziekuje 🙂 juz poprawione.
🙂
Gdy patrzę na twoje apetyczne ciacho to wspominam przepyszny pleśniak mojej mamy:)
Wygląda znakomicie. Z chęcią przetestuje. Pozdrawiam
co zrobic by nie opadla piana z bialek po pieczeniu
Chyba chodzi o bezę, czyli pianę z cukrem. Jeśli piana jest ubita bardzo sztywno, jest lśniąca i tworzą się na niej ślady po miksowaniu, taka beza nie powinna opaść, ew. odrobinę. Opada najczęściej, kiedy piana nie jest ubita dokładanie. Ponadto do białek nie może dostać się ani odrobina żółtka, nawet jeśli w czasie rozbijania skorupki pękło nam żółtko, ale wydaje się że nie dostało się do białek, to i tak powinniśmy je wyrzucić (użyć do czegoś innego). Białko z żółtkiem niee ubije się na idealnie sztywną pianę i taka lekka piana opadnie po upieczeniu. am nadzieję, że pomogłam 🙂
Mi niestety często się zdarza, że warstwa pianki w pleśniaku opada 🙁 też zastanawiam się jak temu przeciwdziałać.
Bo piana po upieczeniu opada, ale jeśli jest bardzo mocno ubita i jest jej sporo to zawsze zostaje wyraźna warstwa na pleśniaku 🙂
nie wiem czy zrozumialam przepis… piane z bialek kladziemy na ciasto i pieczwmy …czy kladziemy jez po upieczeniu (ale to bedzie surowa piana)…. na koncuprzepisu pod tytylem ..”piana z bialek”….pisze pani zeby rozsmarowac piane na ciascie i gotowe?
Uzupełniłam przepis może teraz będzie bardziej czytelny. Pianę ubijamy i kładziemy na surowych warstwach ciasta, następnie posypujemy kruszonką i tak przygotowane ciasto pieczemy.
W tym roku robiłam go z mężem z 6 razy. Może pierwsze 2 się nie udał, bo to nasze początki z tym ciastem, ale teraz za każdym razem wychodzi super. Do pianki dodaje tylko jeszcze 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Postanowiłem upiec (pierwszy raz w życiu) z Pani przepisu. Niestety nie wyszło 🙁 Nie wiem dlaczego ale ciasto w środku zrobiło się płynne (jakby się nie upiekło). Co się okazało, mojej mamie, która często piecze to ciasto, również ostatnimi czasy wychodzi taki płynny zakalec, a nic w przepisie nie zmieniała. Czy jest Pani w stanie powiedzieć, co może być przyczyną? Czy np. użycie dżemu 100% mogło dać taki efekt? Proszę o pomoc 🙂
Panie Bartoszu, proponuję najpierw podpiec ciasto bez piany, czyli na 20 min do piekarnika wstawić ciasta z konfiturą w środku, podpiec je, a następnie na kolejne 20 min dołożyć pianę i posypać ją ciastem. Mam nadzieję, że wtedy całość będzie upieczona. Proszę również użyć powideł nieco bardziej gęstych niż dżem. Mnie nigdy nie wychodzi ciasto płynny, ale to chyba złośliwość losu, że potrawy i ciasta płatają nam nagle takie figle. Powodzenia 🙂
Serdecznie dziękuję za radę 🙂 Mam nadzieję, że tym razem będzie ok. Pozdrawiam serdecznie 🙂
I znów wracam do tego przepisu 😀
Uwielbiam to ciasto.
Dziękuję Pani Doroto za wstawienie tego przepisu 😀
Bardzo się ciesze 😀
dziś u nas pogoda deszczowa 🙁 idealne ciasno do kawusi w taki dzień
Fajny przepis ale beza wyszła mi galaretowata i przezroczysta. Dodałam zamiast cukru pudru cukier kryształ. Podpowie mi Pani co mogłam zrobić nie Tak? 🙁
Rodzaj cukru nie ma znaczenia do bezy nadaje się cukier puder i kryształ, ale dlaczego wyszła przezroczysta trudno mi powiedzieć, nigdy nie miałam takiego przypadku. Jedyny problem to jeśli do białka dostanie się choćby niewielka ilość żółtka piana po prostu się nie ubije na sztywno, ale jak rozumiem Pani się ubiła tylko była przezroczysta, czy tak?
Wysmienite ciasto upieklam dzis
Wspaniale ciasto
Szklanka konfitury to zdecydowanie za mało… 🙁
Dobrzy przepis tylko w innych się daje mąkę ziemniaczaną do piany żeby nie opadła. Zapomniałem dodać zobaczymy czy za bardzo nie opadnie
Ciasto pyszne do piany można dodac nie mąkę ziemniaczana a budyn.