Pierogi ruskie z ziemniakami i serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi ruskie z ziemniakami i serem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Tradycyjne, bez szaleństw, ale za to pyszne – klasyczne Pierogi Ruskie.

    Jedno z dań w których mistrzynią była moja babcia. Lepiła ich dziesiątki i nawet mój tato, który nie przepadał za wschodnimi przysmakami, lubił je bardzo. Ja robię moje ruskie dokładnie tak jak pamiętam z domu. Ponieważ moja mama i babcia zawsze gotowały najprościej jak umiały, potrawy były tradycyjne, a tym samym pyszne.

    Zawsze kiedy robię pierogi przypomina mi się właśnie babcia, która do rozwałkowywania ciasta używała szklanej butelki, a nie drewnianego wałka 🙂 Wspomnienie, które sprawia, że robi mi się ciepło na sercu 🙂

    Polecam 😀

    ruskie-pierogi

     Ruskie pierogi

    Składniki na 40 dużych pierogów:

    Na ciasto przygotowałam:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklankę wrzątku
    • 1, 5 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania:

    1. W dużej misce łączymy, 2 szklanki mąki, sól i na początek wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy (najpierw widelcem, żeby się nie poparzyć),  następnie zagniatamy ciasto ręką, stopniowo dosypujemy mąkę,  jeśli to konieczne. Cały czas wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min.  Ja zużyłam 2, 5 szklanki mąki i 2/3 szklanki wody.

    2. Powinniśmy otrzymać sprężyste, delikatne i ciepłe ciasto. Dzielimy je na trzy części, jedną wałkujemy a pozostałe, przykrywamy folią spożywczą.

    Farsz:
    • 450 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
    • 330 g sera białego, półtłustego
    • 1 duża cebula
    • Sól
    • Pieprz
    • Oliwa

    Sposób przygotowania:

    1.      Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, można zrobić to dzień wcześniej.

    2.     Cebulę kroimy drobno i obsmażamy na oliwie do zrumienienia.

    3.     W dużej misce łączymy ziemniaki i ser biały, tłuczkiem do ziemniaków dokładnie rozgniatamy je na jednolitą masę.

    4.     Dodajemy usmażona cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

    5.     Ciasto na pierogi dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka,  na środku każdego kładziemy łyżeczkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy wodą i zlepiamy palcami lub przy pomocy specjalnego kółka do robienia pierogów.

    6.     W dużym garnku zagotować ok. 1,5l wody, posolić.

    7.     Na gotującą się wodę wkładamy pierogi, mieszamy delikatnie. Kiedy woda z pierogami zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i czekamy do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do sita i przelewamy zimną wodą.

    8.    Pierogi gotujemy w niewielkich partiach, aby miały ,,swobodę” w wodzie i nie posklejały się w czasie gotowania.

    Podajemy z kwaśną śmietaną lub cebulką podsmażoną na boczku.

    Smacznego!

     ruskie-pierogi-z-ziemniakami-i-serem

     

    (Visited 142 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Pasta z wędzonych szprotek
    next
    Mini tarty z cukinią
    previous
    Pasta z wędzonych szprotek
    next
    Mini tarty z cukinią

    9 komentarzy Ukryj

    U mnie w domu wszyscy uwielbiaja ruskie. Robilam kilka razy ale mam problem z farszem :-/. Nie wiem dlaczego po ugotowaniu farsz robi sie taki troche wodnisty pomimo tego, ze pierogi nie sa rozgotowane. Czy jest jakas rada na to?? Snif, snif…

    Zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu ziemniaków, trzeba je bardzo dokładnie odparować. Ja po odcedzeniu stawiam jeszcze chwilę na ogniu (bez wody), potem rozgniatam ciągle podgrzewając. Ziemniaki muszą być maksymalnie suche 🙂

    Witam 🙂
    Zawsze mialam problem ze zrobieniem takich ruskich pierożków…a glównie miałam problem z ciastem. Dzięki Pani blogowi i oczywiscie prostemu a jakże wspaniałemu przepisowi udało mi się w końcu zrobić pierożki , które od razu posmakowały wszystkim domownikom..rzeczywiscie smakowaly jak te od Babci 🙂
    Dziekuje jeszcze raz za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię