Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Danie, które lubią prawie wszystkie dzieci, chociaż dorosłym kojarzy się trochę ze szpitalnym jedzeniem:) Wystarczy jednak do porcji dla dorosłych dodać łyżeczkę ostrej pasty Sambal Oelek i już nie ma nawet wspomnienia po delikatnym i mdławym sosie. Idealny obiad, który można podać przez kilka dni zmieniając jedynie dodatki, raz ryż a następnego dnia np. pure ziemniaczane.
Polecam.
Klopsiki w sosie warzywnym
Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 kajzerki
- Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
- 1 jajko (L)
- 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
- Sól, pieprz
- ok. ½ szklanki mąki pszennej
Na sos:
- 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
- 1 świeża papryka pokrojona w paski (średniej grubości)
- 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
- 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
- Olej i masło klarowane
Sposób przygotowania:
Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
Kajzerki namoczyć w wodzie z mlekiem, odcisnąć.
W misce połączyć mięso, kajzerki, jajko, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami zamoczonymi w wodzie formować niewielkie kuli, układać na talerzu.
Mąkę wysypać na talerz, każdego klopsika obtaczać w mące, strzepać nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron.
Obsmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka, zalać rosołem lub wodą z sosem sojowym.
Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzeć, rozgrzać na niej 2 łyżki klarowanego masła i obsmażyć na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut mieszając. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem. Doprowadzić całość do gotowania, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min.
12 komentarzy Ukryj
Zgadzam się całkowicie! dzieciaki uwielbiają takie jedzonko!!! ja też. Pychota!
I ja także przepadam za takimi daniami 🙂
apetycznie wygląda, taki obiadek to ja rozumiem:)
Nie wiem sama dla czego ale od miesiąca mażą mi się klopsiki. Fantazjuje o klopsach w bułce czy w sosie pomidorowym. Takich jeszcze nie znałam, nawet za czasów szpitalnych nie było mi dane ich zakosztować. Z wielką chęcią to zmienię, szczególnie że mam Sambal Oelek:)
Zrobilam klopsiki wg Twojego przepisu, są pyszne!!! Mąż ciągle chodzi do kuchni i je te pyszne klopsiki. Polecam:)
Bardzo dziękuję i cieszę się, że przypadły Wam do gustu:)
Właśnie zrobiłam i jest pyszny. Nawet mojemu niejadkowi smakuje 🙂
Przepis wypróbuję jeszcze nie raz .
Bardzo się cieszę 🙂 Kiedy dzieci jedzą i im smakuje to dla mnie największa nagroda 😀
Ja też bardzo chętnie spróbowałabym Twoich klopsików. Bardzo apetyczne 🙂
Bardzo dziękuję 😀
Witam,gdzie można nabyć takie piękne formy do pieczenia ? 🙂
Foremki kupiłam wiele lat temu, już nawet nie pamiętam gdzie 🙂