Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zimowa wersja kawy, aromatyczna i pyszna . Kawa Inka słodzona żurawinową konfiturą.
Doskonale rozgrzewa i można ją pić o każdej porze dnia bo zbożowa kawa nie posiada kofeiny.
Otuleni ciepłym kocem w mroźny wieczór możemy rozkoszować się intensywnym smakiem kawy i żurawiny.
Ja lubię intensywną i mocną kawę dlatego do przygotowania napoju używam na 1 szklankę, jednej czubatej łyżki kawy Inki, ale jeśli Wy wolicie nieco delikatniejszy smak przygotujcie nieco delikatniejszy napar.
Dzięki doskonałej żurawinowej konfiturze nie używamy cukru bo kawę słodzimy właśnie konfiturą.
Polecam, najlepiej smakuje kiedy za oknem leży puszysty śnieg 🙂
Zimowa Kawa Inka z konfiturą
Składniki żurawinowej konfitury:
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- 2/3 szklanki cukru
- ok.1/4 soku z pomarańczy
Ponadto do przygotowania kawy:
- 2 łyżki kawy Inka
- 2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania konfitury żurawinowej:
Żurawiny umyć. Zmiksować owoce z sokiem pomarańczowym. Przełożyć do garnuszka dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć płomień i na maleńkim ogniu gotować przez 10 min. bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, przelać do słoika lub miseczki odstawić.
Przygotowanie kawy Inki:
W dzbanku zalać 2 czubate łyżki kawy Inki 2 szklankami wody, zamieszać.
Do kubka włożyć 2 łyżeczki konfitury żurawinowej, zalać kawą. Podawać. Napój wymieszać przed wypiciem. Nie trzeba dodatkowo słodzić.
Smacznego 🙂