Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Prosty sposób na domowe wędzenie dyni. Wędzenie wydaje się skomplikowane, ale jest naprawdę łatwe, wymaga jednak posiadania kilku akcesoriów bez których wędzenie w domu nie będzie możliwe.
Po pierwsze, specjalne wiórki/zrębki do wędzenia, znajdziecie je np. w GrillSklepie.pl, ja moje kupiłam właśnie tutaj. Ponadto blacha lub foremka w którą wstawicie kratkę. Ta kratka musi utrzymać wędzone jedzenie kilka centymetrów nad wiórkami. Ja mam specjalną formę z kratką do pieczenia mięsa i właśnie z niej skorzystałam przy wędzeniu,
ale może również być forma z włożoną do niej kratką kuchenną na której studzicie np. ciasto.
Tą metodą można wędzić nie tylko dynię, ale i np. ryby lub inne warzywa.
Nie obawiajcie się, że cały dom będzie zadymiony, ilość dymu jest niewielka a zapach nie utrzymuje się długo. Dokładne wywietrzenie kuchni zupełnie wystarczy, aby pozbyć się wspomnienia po wędzeniu.
Zapach jaki nadaje wędzenie jest niesamowity. Potrawa, u mnie zupa, z dodatkiem tak przygotowanej dyni ma bardzo oryginalny smak i aromat.
Polecam 🙂
Dynia wędzona domowym sposobem
Składniki:
- 1 średnia dynia (Muscat, Hokkaido, Makaronowa, itp.)
- Wiórki do wędzenia u mnie Smoke it all – kupicie je np. tutaj (klik)
- Forma do pieczenia z kratką
- Foli aluminiowa
Sposób wykonania:
Wiórki do kupienia w GrillSklep.pl
położyć kratkę.
[
że z łatwością wkuwamy i wyjmujemy czubek noża.