Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały dodatek do pieczonych mięs i wędlin. Ćwikłę najlepiej zrobić z niewielkiej ilości buraków, u mnie to 6 szt co dało mi 3 średnie (po 340 g) słoiczki pełne pysznej ćwikły.
Nie zastąpiony dodatek na świąteczny stół. Domowa ćwikła jest naprawdę pyszna, dlatego warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie.
Polecam 🙂
Ćwikła Domowa
Składniki:
- 6 buraków (ok.800g)
- 6 łyżek chrzanu gotowego ze słoiczka lub tartego samodzielnie
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 9 łyżek octu jabłkowego
Steps
1
Done
|
Buraki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Nieobrane gotujemy do miękkości, czyli musimy z łatwością wkłuć widelec w buraka. Miękki buraki odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia. |
2
Done
|
Do startych buraków dodajemy chrzan i mieszamy dokładnie. Odstawiamy. |
3
Done
|
Przygotowanie zalewy octowej:Ocet z solą i cukrem umieszczamy w średnim garnuszku, gotujemy do momentu, kiedy cukier i sól się rozpuszczą, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. |
4
Done
|
Zagotowany ocet dodajemy do buraków. Wszystko dokładnie mieszamy, tak długo, aż buraki puszczą sok. użyjcie nieco siły, buraki można również ugnieść ręką. |
5
Done
|
2 komentarze Ukryj
Takiego przepisu nie znałam, ale z chęcią wypróbuję przepis jako fana buraczków 🙂
Polecam, ćwikła jest naprawdę pyszna 🙂