Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Brioszki z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brioszki z makiem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Na pierwszy rzut oka przypomina makowiec, ale ciasto na brioszki jest delikatniejsze i powinno ,,przenocować” w lodówce, wyrabia się je długo, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Niestety tym razem nie miałam czasu na pozostawienie ciasta na całą noc, bo bułeczki piekłam w niedzielę rano, na imprezę do szkoły mojego synka z okazji WOŚP. 
    Ciasto można napełnić również serem, czekoladą lub masą orzechową, ja wykorzystałam ostatnią puszkę masy makowej, która pozostała mi po świętach. Brioszki wyszły pyszne, bardzo delikatne i słodkie, polecam:) 

    a’la Brioszki z makiem

    Składniki, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.

    • 25 g świeżych drożdży
    • 1/3 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
    • 250 g mąki pszennej tortowej
    • 1 cukier waniliowy
    • ½ szklanki cukru
    • 2 jajka (L)
    • 100 g bardzo miękkiego masła (pokrojone w kostkę)
    • Skórka otarta z ½ cytryny
    • 450 g masy makowej (może być gotowa)

    Sposób przygotowania:

    1. Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżek mąki i mleka robimy zaczyn (mieszamy wszystkie składniki w szklanym naczyniu) przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min.
    2. W misie miksera łączymy mąkę ze skórką cytrynową i wyrośniętym zaczynem. Dodajemy cukier dokładnie wymieszany z całymi jajkami. Miksujemy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
    3. W trakcie miksowania partiami dodajemy masło. Miksujemy cały czas na średnich obrotach ok. 10-15 min. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i aksamitne. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (1,5 – 2h).
    4. Wyrośnięte ciasto (powinno co najmniej podwoić objętość), będzie bardzo delikatne.
    5. Wyłożyć je na blat posypany mąką i zagnieść do chwili kiedy przestanie kleić się do rąk, można delikatnie podsypywać mąką.
    6. Ciasto podzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy, aby powstał prostokąt, na jednym z brzegów układamy ½ masy makowej i zwijamy ciasto. Przekładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Następnie najlepiej drewnianą łopatką nacinamy wałek co kilka centymetrów. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem i masą makową. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
    7. Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
    8. Wyrośnięte brioszki można posmarować rozmąconym jajkiem (pamiętajmy jednak, że wówczas ciasto szybciej się zrumieni w piekarniku).
    9. Pieczemy ok. 25-30 min. Studzimy w uchylonym piekarniku prze 15 min.

    Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce .

    Ciepłe brioszki kroimy i lukrujemy.

    Smacznego!

    Tak przygotowane ciasto pozostawiamy
    na ok. 30 min do wyrośnięcia
    (Visited 302 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa
    next
    Pyszna, aksamitna babka drożdżowa
    previous
    Babka marmurkowa czekoladowo-orzechowa
    next
    Pyszna, aksamitna babka drożdżowa

    Jeden komentarz Ukryj

    Pozostaw odpowiedź asieja Anuluj pisanie odpowiedzi