0 0
Boczek Rolowany – domowa wędlina

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Boczek Rolowany – domowa wędlina

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo klasyczny, zimowy przepis na Roladę z Boczku. Taką wędlinę robiła lata temu moja mama. Zwijany boczek podany na ciemnym chlebie z odrobiną chrzanu jest dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i chociaż głownie jadł takie przysmaki mój  tato, to zawsze robię go na święta, bo tradycyjnie musi znaleźć się na moim stole.

Polecam 🙂

 

  • Rolada z Boczku
  • Rolada z Boczku

Boczek Rolowany

Składniki:

  • Ok. 1 kg boczku surowego (możliwie cienkiego i w dużym kawałku)
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki wody
(Visited 517 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Boczek umyć, osuszyć.
Rozłożyć i od strony gdzie były kości oprószyć połową soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej i majerankiem.
Lekko przyklepać i zwijać roladę możliwie ciasno.

2
Done

Ostrym nożem lekko naciąć wierzch, najlepiej w kratkę.
Z pozostałych przypraw (bez majeranku) zrobić mieszankę i obtoczyć w nich zrolowany boczek. Na koniec posypać mięso majerankiem.
Roladę włożyć do siatki lub obwiązać kuchenną nicią (żeby się nie rozwijała, u mnie siatka wędliniarska).

3
Done

Cebulę pokroić w grube plastry.
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia, wlać wodę, obłożyć mięso cebulą. Najlepiej przykryć roladę folią aluminiową lub jeśli mamy przykrywą naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Piec przez 1 h pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.
Wyjąć i wystudzić. Przez noc trzymać w lodówce. Wyjąć z siatki.
Kroić w cienkie plastry.
Smacznego :)

4
Done

Dorota

Śledzie Przepisy
previous
Śledzie Francuskie w Sosie Musztardowym
next
Kulebiak z Kapustą i Grzybami – Krucho-Drożdżowy
Śledzie Przepisy
previous
Śledzie Francuskie w Sosie Musztardowym
next
Kulebiak z Kapustą i Grzybami – Krucho-Drożdżowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię