Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

biszkopt, biszkopt przepis, biszkopt rzucany , biszkopt rzucany przepis, biszkopt , biszkopt z galaretką, biszkopt z truskawkami, biszkopt z truskawkami i galaretką przepis,


Dzień Dziecka, to obok gwiazdki i urodzin, najbardziej oczekiwany przez mojego synka dzień w roku.

Są oczywiście prezenty, uściski, całusy i wszystko to czego dziecko powinno dostawać w absolutnym nadmiarze. U nas dodatkowo był to dzień powrotu z pierwszej w życiu, ,,Zielonej Szkoły”Tadzia. Była masa emocji i radości, a na deser, ulubione ciasto Tadzika – biszkopt z truskawkami i galaretką.

Polecamy:)

biszkopt-truskawki-galaretka

 

Biszkopt z Truskawkami i Galaretką

Składniki:

  • 5 jajek (L) żółtka i białka osobno
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
Na przełożenie:
  • 200 g truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Na wierzch:
  • 1 galaretka (u mnie morelowa)
  • 200 g dużych truskawek

Sposób przygotowania biszkoptu z galaretką:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.

Tortownica (24cm), dno wyłożone papierem do pieczenia, nie smarujemy boków.

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.

Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy, na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.

Masę przekładamy do tortownicy.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (do suchego patyczka).

Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i  upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.

Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy, dzielimy na 2 części, przy pomocy bardzo ostrego noża.

Do przełożenia:
  1. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  2. W szklanym naczyniu umieszczamy mascarpone, następnie po łyżce dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy po każdym dodaniu.
  3. Wykorzystamy ok. 4-5 łyżek truskawek, uważajmy, aby serek nie był zbyt rzadki, powinien być luźny i łatwo się rozprowadzać po cieście, ale z niego nie spływać.
  4. Pozostałymi zmiksowanymi truskawkami nasączymy biszkopt.
Wierzch:
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
Przygotowanie ciasta:
  1. Biszkopt kroimy ostrym nożem na 2 części (powinny powstać dwa blaty o równej grubości), nasączamy pozostałymi zmiksowanymi truskawkami.
  2. Część, która będzie spodem smarujemy truskawkowym mascarpone i układamy truskawki pokrojone na kawałki.
  3. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół.
  4. Całość wkładamy do tortownicy w której piekł się biszkopt, zapinamy obręcz, na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy ostrym nożem.

Smacznego!

 

 

biszkopt, biszkopt przepis, biszkopt rzucany moje wypieki, biszkopt rzucany przepis, biszkopt kwestia smaku, biszkopt z galaretką, biszkopt z truskawkami, biszkopt z truskawkami i galaretką przepis,

biszkopt, biszkopt przepis, biszkopt rzucany moje wypieki, biszkopt rzucany przepis, biszkopt kwestia smaku, biszkopt z galaretką, biszkopt z truskawkami, biszkopt z truskawkami i galaretką przepis,

 

 

 

Więcej przypisów na ciasta z TRUSKAWKAMI znajdziecie tutaj: 

Ciasto Drożdżowe z owocami

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.