Mieszadła miksera – które do czego?

Mieszadła Miksera – które od czego
Które mieszadła miksera do czego służą, które do przygotowania ciasta, którym ubijamy masło na puszystą, jasną masę? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, to odpowiedź.


Pozwólcie, że podzielę się z Wami kilkoma informacjami na temat końcówek robotów kuchennych, mieszadeł miksera. Czasami mamy wątpliwości, która końcówka do jakiej czynności powinna być używana.

Końcówka do ubijania:

Najpopularniejsza chyba ze wszystkich końcówek, przeznaczona do ubijania piany z białek lub np. jajek z cukrem na puszystą, jasną masę. Wprowadza do ubijanych składników dużo powietrza.

końcówka w robocie ręcznym
końcówka ręczna:)

Końcówka płaska do mieszania:

Kiedy w przepisie pojawi się informacja ,,ubić masło z cukrem na jasną, masę”, używajcie właśnie tej końcówki. Nie liczmy na to, że powstanie puszysta masa, ale składniki zostaną doskonale wymieszane.

Hak do wyrabiania:

Znakomity do wyrabia ciasta drożdżowego. Łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrabiamy za pomocą haka.

końcówka w robocie ręcznym
To oczywiście sam ,,wierzchołek kuchennej góry”, ale może pomoże komuś uporać się z najbardziej podstawowym sprzętem i sprawi, że pieczenie ciast stanie się łatwe i przyjemne:)

26 komentarzy

  • Myślałam, że to jakieś ozdoby dyzajnerskie…dobrze tylko tych koncówek będę używać!

  • zufik napisał(a):

    A ja ucieram masło z cukrem tą pierwszą i wychodzi ;P

  • Olka napisał(a):

    Na początku przygody kulinarnej próbowałam utrzeć twarde masło z cukrem tą pierwszą końcówką i mam ją od tego czasu lekko wykrzywioną (ale działa). Najzabawniejsze jest, że dwie pozostałe końcówki w moim robocie wyglądają zupełnie inaczej, a że moja mama i moja teściowa mają takie same roboty, to nawet nigdy tych Twoich końcówek na oczy nie widziałam 😀 Ale taki wpis poza tym to dobry pomysł. Pozdrawiam 🙂

  • Kuchnia Doroty napisał(a):

    Oczywiście mieszadła które pokazałam są od moich mikserów, ale sprawdziłam w internecie i w większości stojących mikserów mieszadła są dość podobne, chociaż czasami hak i płaskie, wygląda nieco inaczej. W mikserach ręcznych właściwie wszystkie modele mają identyczne końcówki. Oczywiście można używać tylko jednej końcówki i w większości przypadków spełni ona swoją rolę, ale kiedy kupujemy mikser a z nim dostajemy tyle możliwości, to przyjemnie jest z nich korzystać:)

  • Anonymous napisał(a):

    Dziękuje bardzo za ten opis! zawsze wyrabiałam ciasto drożdżowe rękami aż mi dłonie odpadały i nigdy mi się nie chciało poświęcać na to 10 minut a „spiralne mieszadełka” leżały głęboko w szafce, teraz dzięki Pani ciasto wyrabia się samo a ja sobie pracuje 🙂

  • Anonymous napisał(a):

    W koncu sie dowiedzialam ktora koncowka wyrabiamy drozdzowe.Dzieki.:)

  • Anonymous napisał(a):

    Hak jest znakomity do wyrabiania ciasta pierogowego. Polecam swoj sprawdzony przepis na ciasto pierogowe: 2 szklanki maki + 1 szklanka goracego mleka. Uzywajac „haka” mieszac ciasto 222-3 minuty, potyem zawinac folie i wlozyc do lodowki na pol godziny. Nastepnie rozwalkowac i formowac pierogi. Nie ma lepszego przepisu!!!

  • Anonymous napisał(a):

    Poprawka do powyzszego komentarza: ” Uzywajac „haka” mieszac ciasto 2-3 minuty, potem zawinac w folie aluminiowa…….itd. ” Smacznego!

  • Anonymous napisał(a):

    dziękuję !

  • Dagmara napisał(a):

    Super strona! Dziękuję!

  • grazka203 napisał(a):

    A czym wyrobić kruche ciasto?

  • edzia napisał(a):

    Witam
    A jaką końcówkę użyć do ciasta „kruche ucierane 😕

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Najlepiej posiekać składniki nożem, ew w malakserze, ale w tym rodzaju miksera nie ma końcówki do siekania składników na ciasto kruche 🙂

    • Maja napisał(a):

      Robię od dawna kruche końcówką do mieszania/ tzw. mieszadłem K. Po chwili pięknie odchodzi od misy i jest idealne 🙂

  • Beatka762 napisał(a):

    A ciasto kruche robione mikserem utarlam hakiem musialam z brzegow odciagnac ale wyszlo pyszne puszyste super.

    Stronka jest super pozdrawiam.

  • Beatka762 napisał(a):

    Czy jest stronka jutube jak urzywac tego robota?

  • matylda napisał(a):

    dzięki tobie wyszedł mi sernik! Dzięki 😀

  • Maga napisał(a):

    Kilka lat temu kupiłam mikser planetarny niemieckiej firmy typ 78511 Unold, który bardzo ułatwiał nam przygotowywanie wypieków.
    Jednak po tym czasie na dwóch mieszadłach (grube haki) zeszła farba metalopodobna, a spod niej płatami wyziera jakiś stop aluminium tak, że podczas mieszania masła z cukrem przebarwia to masę na brzydki metaliczny kolor… .
    Jest to dla nas bardzo nieporęczna sytuacja bo ten fajny przyrząd kuchennego wsparcia nie tylko, że jest wyłączony z częstego przygotowania wypieków ale jesteśmy wszyscy jako rodzina, znajomi i nie tylko, przestraszeni z powodu nieznanych konsekwencji sukcesywnego zjadania stopów nieznanych metali (może szkodliwych) wraz z produktami mieszanymi tym mikserem .
    Po wstępnym rozeznaniu widzę, że wiele firm robi podobne .sztuczki’ , które mogą ludziom niszczyć zdrowie, diagnozowane potem jako ‚nieznane powody’ … .
    Dlatego piszę aby kupujący i użytkownicy zwracali baczną uwagę na ten fakt.

  • Olunia napisał(a):

    Spróbuj dokupić końcówki na allegro, tych radzę nie używać, nie ważne z czego są.

  • Monika napisał(a):

    Która końcówka służy do robienia domowego masła? Pierwsza?

  • Dorota napisał(a):

    A ja mam pytanie odnośnie sernika. Którym mieszadłem ucierać masło z cukrem i białym serem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.