Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Absolutnie błyskawiczne i przepyszne ciasto z dżemem 🙂 może zbyt dużo entuzjazmu, ale ciasto jest naprawdę świetne. Bardzo łatwe do zrobienia.
Do ciasta użyjcie ulubionego dżemu, rodzaj nie ma znaczenia, dobrze jednak, aby dżem był dość gęsty i nie rozlewał się po cieście. Do przygotowania używamy płatków owsianych ale jeśli macie np. domowe musli z podprażonych płatków też możecie go użyć.
Najsmaczniejsze, lekko ciepłe. Gdyby nie to, że jutro zaczyna się weekend dałabym chłopakom po kawałku do szkoły i pracy na drugie śniadanie 🙂
Polecam.
Kruche ciasto owsiane z dżemem i kruszonką
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru (może być również biały)
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 migdałów grubo posiekanych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki ulubionego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek + 4 łyżki lemon curd)
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.
W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
i zmiksować.
Do masy maślanej wsypać mąkę, płatki owsiane i migdały, zmiksować do połączenia. Powinny powstać grube okruchy.
Foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie blaszka 22 x 24 cm, ale może być mniejsza (większa raczej nie).
1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą dżem a na niego lemon curde (jeśli mamy, ale nie jest to konieczne, dżem wystarczy). Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)
Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Wyjąć, studzić na kratce. Chłodne lub zimne ciasto pokroić.
Smacznego.
8 komentarzy Ukryj
ale apetyczne!
I naprawdę super smaczne, przynajmniej dla mojej rodziny 😀
Wyglada przepysznie! Czy można zastąpić cukier np miodem, okno syropem z agawy?
Teoretycznie można, ale ja nigdy nie piekłam go zupełnie bez cukru. Ale wiesz, że miód podgrzany do tak wysokiej temperatury jak 180 st traci swoje właściwości? 🙂
Można dodać świeże owoce zamiast dżemu?
Można, najlepiej jednak połączyć je z 1-2 łyżkami tartej bułki, żeby sok miał w co wsiąkać i nie rozmówczyń ciasta
Doskonały przepis! Ciasto palce lizać! Nie ukrywam że wykorzystałam dżemy które nie szczególnie nam do kanapek pasowały a w cieście idealne! Mniaaaaaaaam!
Super, bardzo się cieszę, że smakowało, to również nasze ulubione ciasto 😀