Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Elegancki i prosty w przygotowaniu deser. Dla mnie pyszne. Polecam.
Babeczki migdałowe
Piekarnik: 175 oC (z termoobiegierm)
Foremki małe babeczki: 7cm Ø x 2cm.
Składniki kruchego ciasta:
- 240 g mąki
- 150 g masła schłodzonego
- 80 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
Składniki masy migdałowej:
- 120 g zmielonych migdałów
- 120 g cukru
- 4 jaja, osobno białka i żółtka
Przygotowanie ciasta kruchego:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, można zrobić o również ręcznie.
2. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
3. Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć w cieście krążki nieco większe
niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
4. Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
6. Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok. połowy wysokości (nadzienie rośnie)
7. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne
15 – 20min (pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
8. Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później wyjmujemy ciastka.
2. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
3. Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć w cieście krążki nieco większe
niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
4. Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
6. Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok. połowy wysokości (nadzienie rośnie)
7. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne
15 – 20min (pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
8. Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później wyjmujemy ciastka.
Przygotowanie masy migdałowej:
1. Mielimy migdały.
2. Cukier i żółtka miksujemy na jasną puszystą masę.
3. Z białek ubijamy lekką pianę
4. Migdały i masę z żółtek łączymy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Na dno każdej foremki przed nałożeniem masy migdałowej możemy położyć łyżeczkę konfitur lub świeże owoce np. maliny. Ja jednak polecam nadzienie bez dodatków.
(Visited 264 times, 1 visits today)
Jeden komentarz Ukryj
jak dużo migdałów to pysznie 🙂