Placki śniadaniowe z owocami Kaki

Przepis na pyszne, delikatne placki z dodatkiem owoców Kaki są doskonałym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Placuszki robi się bardzo szybko i łatwo.
Przepis na pyszne, delikatne placki z dodatkiem owoców Kaki są doskonałym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Placuszki robi się bardzo szybko i łatwo.


Placuszki śniadaniowe z dodatkiem owocu Kaki, są niezwykle delikatne i pyszne. Robi się je bardzo szybko dlatego są doskonałe na śniadanie, kiedy mamy niewiele czasu na gotowanie.

 Kaki nazywany też Persymoną jest ostatnio moim ulubionym owocem, wykorzystuję go do bardzo wielu przepisów.
Owoce Kaki lub Persymona to delikatny, intensywnie pomarańczowy owoc, który przed spożyciem trzeba umyć i obrać ze skórki. Kaki nie ma właściwie pestek, wiec  jest bardzo prosty w obróbce.

W smaku Kaki przypomina coś między gruszką, a morelą, jest słodki, a im bardziej dojrzały tym słodszy, bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię owoce lekko twardawe, a nie te bardzo dojrzałe, ale w każdej formie są pyszne.

Kaki można dodawać do sałatki owocowej, ciasta, zrobić z niego dżem lub jeść po prosty jak każdy inny świeży owoc. Bardzo polecam owoce Kaki są pyszne.

Placuszki Śniadaniowe

Placki śniadaniowe z Kaki

Składniki na placuszki dla 2 osób:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)
  • 1 jajko
  • 1 owoc Kaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania placków:

W misce połączyć mąkę, proszek, sól i cukier, wymieszać. Wlać mleko i przy pomocy kuchennej rózgi dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać jajko i ponownie wymieszać.  Powinno powstać ciasto o konsystencji śmietany, gęściejsze niż na naleśniki. Dodanie owocu Kaki dodatkowo, lekko ciasto rozluźni.

Owoc Kaki obrać i rozgnieść widelcem lub jeśli jest niezbyt dojrzały zetrzeć na tarce.
Kaki dodać do ciasta i wymieszać.

Na płaskiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżeczek oleju, łyżką nakładać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki. Smażyć na małym ogniu po ok. 2 min z każdej strony, do chwili kiedy będą ładnie zrumienione. Placki przewracać kiedy na wierzchu zaczną tworzyć się niewielkie pęcherzyki powietrza, a brzeg jest lekko ścięty.

Usmażone placki podajemy z kawałkami świeżego owocu Kaki. Można również polać placuszki syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo i bez dodatków
są pyszne.

Smacznego :)

Placuszki Śniadaniowe
  • Placki Śniadaniowe
  • Placki z Owocem Kaki
  • Placki Śniadaniowe
  • Placuszki Śniadaniowe

Przepis na pyszny koktajl z dodatkiem owoców Kaki znajdziecie tutaj: 

Koktajl

 

Więcej przepisów na placki, gofry i naleśniki znajdziecie tutaj:

Placki Śniadaniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>