Babeczki z owocami i kremem budyniowym

muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,
muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis, przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,


Idealny letni deser, lekkie i pyszne. Pełne owoców z delikatnym budyniowym kremem.

Bardzo polecam :)

 

muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,

Babeczki z owocami  

Składniki na 8 foremek 12 cm:

  • 160 g zimnego masła
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 3-4 łyżki wody (bardzo zimnej)
  • 1 jajko (L)
Krem budyniowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyki esencji waniliowej
  • 120 g bardzo, miękkiego masła
  • ok. 300 gowoców do przybrania (maliny, jagody, brzoskwinie, truskawki, ananas, kiwi lub te, które najbardziej lubicie)

Sposób przygotowania:

Masło, mąki, cukier i jajko umieścić w misie malaksera, posiekać. Pod koniec siekania dodać wodę i miksować jeszcze chwilę.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Foremki posmarować roztopionym masłem, używając pędzla.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wylepić foremki ciastem, widelcem nakłuć spód, wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania kremu budyniowego.

Piekarnik nagrzać do 180 oC. Wstawić foremki i piec ok. 20 min do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kratce.

Krem budyniowy:

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po zdjęciu z ognia dodać esencję waniliową i dokładnie zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Ciepły budyń przykryć kawałkiem foli spożywczej, żeby nie utworzył się ,,kożuch”. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, na jednolitą masę.

Zimne babeczki wyjąć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić owocami.
Smacznego!
muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,
muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,

10 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>