Zabawa Smakami – Recenzja książki Grzegorza Łapanowskiego Wzór na Smak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zabawa Smakami – Recenzja książki Grzegorza Łapanowskiego Wzór na Smak

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Nowa książka Grzegorza Łapanowskiego zabiera nas w świat kulinarnych szaleństw. Jest niezbędna i inspirująca.
    To historia o tym jak łączyć produkty i smaki, historia o której podobno sam autor śnił po nocach.

    ksiazka-kulinarna
     „Wzór na smak” odpowiada na wiele pytań. Dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym? Jaka jest rola konsystencji i kolorów? Co pasuje do buraka, a co do łososia i co właściwie zrobić z pomidorem. Tutaj poszukiwanie ciekawych rozwiązań jest zabawą, grą, która może zaskoczyć każdego kucharza. Zdaniem autora gotowanie to ciągła nauka – zajęcie godne detektywa i odkrywcy. Ale są w niej także proste tradycyjne rozwiązania, informacje, które przydadzą się na co dzień, kiedy nie ma czasu na eksperymentowanie. To także pomysł, aby powrócić do swoich nielubianych produktów i łączyć je na inne sposoby niż dotychczas. Jest tu cukinia z migdałami, cytryną i tymiankiem, ale także z jajkiem, parmezanem i masłem. Kluczem do sukcesu są dobre produkty i pełna wolność tworzenia.
    Recenzja Książki
    „Wzór” może posłużyć jako ściągawka, a także pomoże wypracować Nam kreatywność. Dzięki niemu można kombinować i nauczyć się odnajdywać niebanalne rozwiązania. Autor swoich tematów do książki poszukiwał długo i wspierał się pomysłami innych: – Rober Sowa nauczył mnie robić łososia w sosie sojowym, a Tomasz Jakubiak łososia z boczkiem. Ale najwięcej zawdzięczam swojej mamie i babci, które były moimi pierwszymi nauczycielkami. – opowiada kucharz.
    – Najtrudniejszym składnikiem okazały się owoce w daniach wytrawnych. Nie jestem miłośnikiem słodkiego więc musiałem nieźle się napracować.
    Grzegorz Łapanowski Książka

    Jestem zachwycona jakością wydawnictwa: są tu świetne zdjęcia Krzysztofa Kozanowskiego
    i piękne grafiki Joanny Skiby – kto nie chce czytać może tylko popatrzeć. To pozycja dopracowana jak kuchnia Grzegorza Łapanowskiego, którego cenię za profesjonalizm, podejście do ludzi i swojej pracy. Otrzymałam książkę, która może być przewodnikiem, pełnym ciekawych i, co najważniejsze, przydatnych informacji. Wiem, że na mojej półce nie będzie stała i zbierała kurzu, będę po nią sięgać. I chętnie kupię ją komuś w prezencie.

    3
    Porcja wiedzy: Grzegorz Łapanowski zdobywał doświadczenie w restauracjach m.in. w Polsce, Danii, Portugalii, Francji i u najlepszych polskich szefów kuchni. Współpracuje ze stacjami telewizyjnymi i radiowymi. Prowadzi własną firmę kulinarną, realizującą projekty kulinarne, warsztaty oraz szkolenia. Założył fundację „Szkoła na widelcu”, która zajmuje się edukacją kulinarną oraz stowarzyszenie Slow Food
    Youth Warszawa. W Warszawie prowadzi FoodLabStudio.
    Premiera książki odbyła się w FoodLabStudio w Warszawie. W przemiłej atmosferze, doskonałym towarzystwie i przy pysznym jedzeniu, Grzegorz opowiadał o kulisach powstawania książki.
    Recenzja Kasiążki
    (Visited 335 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami
    next
    Palmiery Cynamonowe – Błyskawiczne Ciasteczka Francuskie
    previous
    Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami
    next
    Palmiery Cynamonowe – Błyskawiczne Ciasteczka Francuskie

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię