Muffinki na dwa sposoby

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffinki na dwa sposoby

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Typowe muffiny, z cytrusową nutą i jagodami, drugie z Nutellą. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek
    Za Nigellą i Dorotus.


    Muffiny z cytrynową nutą i jagodami

    Piekarnik: 200 oC  (termoobieg) 

    •   60 g masła
    •   200 g mąki
    •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    •   150 g cukru
    •   1/4 łyżeczki soli
    •   sok i skórka otarta z 1 cytryny i pół pomarańczy
    •   110 ml pełnotłustego mleka
    •   1duże jajko lub 2 małe
    •   150 g jagód lub innych owoców (mogą być mrożone)
    Sposób wykonania: 

    1. Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia.
    2. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
    3. Do naczynia z podziałką wlać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml, dodać jajko i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać.
    4. Płyny wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia się składników
    5. Na koniec dodać jagody (lub inne owoce) wymieszać
    6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je w 3/4 wysokości.
    7. Piec 20 minut w 200 oC.
    8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 10min do przestygnięcia, dopiero po tym czasie wyjąć i studzić na kratce 
    Przepis na muffiny z Nutellą już wkrótce. 
    (Visited 141 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Łosoś w marynacie Pięć Smaków
    next
    Kurczak w musztardowej glazurze
    previous
    Łosoś w marynacie Pięć Smaków
    next
    Kurczak w musztardowej glazurze

    2 komentarze Ukryj

    Skomentuj KUCHARNIA, Anna-Maria Anuluj pisanie odpowiedzi