• Home
  • Ciasta
  • Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna

Naprawdę pyszna szarlotka z mąki z pełnego przemiału.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto jest tak smaczne dzięki kwaśnym antonówkom, połączonym ze słodkim i kruchym ciastem. Mąka pełnoziarnista jest znacznie ciemniejsza od bielonej, więc ciasto będzie miało również ciemniejszy, miodowy kolor.

Można jeść na zimno i na ciepło z kulką lodów. Posypane cienką warstwą cukru pudru też jest pyszne. Robi się je bardzo łatwo szczególnie, że ciasto trzemy na tarce, albo kruszymy w palcach nie rozwałkowujemy. Nie ma obawy, że ciasto porwie się przy przenoszeniu. Bardzo polecam, następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu pieczenia. Będę to ciasto robiła częściej bo mąka jest nie tylko zdrowa, ale i świetna do ciast.

Polecam sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami właśnie się zaczyna 🙂

 

 

Szarlotka klasyczna

 

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

Składniki na szarlotkę:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Młyny Gdańskie)
  • 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)

Ponadto do nadzienia z jabłek:

  • 1 kg jabłek antonówek
  • 1/2 szklanki cukru żelującego (1×1)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)

 

(Visited 16 941 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kruchego ciasta

Na stolnicy lub w malakserze posiekać razem mąkę, cukier, masło, żółtka. Siekamy do chwili kiedy składniki się połączą i powstanie wilgotne ciasto. Jeśli ciasto nie łączy się zbyt dobrze pod koniec siekania dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na ok 40 min., najlepiej w najchłodniejsze miejsce żeby nie tylko odpoczęło,
ale i lekko stwardniało.

2
Done

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać cynamon i cukier żelujący, dokładnie wymieszać, odstawić.

3
Done

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Blaszkę o wymiarach 30x30 cm., posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.

4
Done

Ciasto wyjąć z lodówki. Na grubej tarce zetrzeć 3/4 ciasta, równą warstwą rozłożyć na dnie blaszki, lekko przygnieść ręką. Posmarować białkiem najlepiej pędzlem kuchennym.

5
Done

Podpiec w piekarniku przez ok. 12 min.
Wyjąć  z pieca i na ciasto wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia przez 30-35 min.
Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.

6
Done

Podawać posypane cukrem pudrem również z kulką ulubionych lodów.

Dorota

Kluski Kładzione
previous
Kluski Kładzione
next
Pieczarki Faszerowane
Kluski Kładzione
previous
Kluski Kładzione
next
Pieczarki Faszerowane

7 komentarzy Ukryj

W przepisie jest cukier puder, cukier żelujący i cukier waniliowy ale nie ma info który z nich do czego i na jakim etapie dodać ? Można o prosić o instrukcje? Mam ogromną ochotę na to ciacho 🙂 Pozdrawiam!

Pani Aniu, oczywiście można zrobić ze zwykłym cukrem, cukrem brązowym, a nawet zupełnie bez cukru. Ja czasami daję ten żelujący, ale można z niego zrezygnować 🙂

Pozostaw odpowiedź gin Anuluj pisanie odpowiedzi