Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Razem z Media Markt-em z okazji Światowych Dni Żywności mówimy o mądrym przechowywaniu żywności. Zachęcamy do zastanowienia nad tym co możemy zmienić w naszym codziennym podejściu, a Media Markt doradza urządzenia, które właściwie robią wszystko za nas.
Polecam 🙂
Czy wiecie, że 16 października to Światowy Dzień Żywności.
Kto jak kto, ale my blogerzy kulinarni powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na problem marnowania jedzenia, mówić o problemie i wspierać wszelkie poczynania zmierzające do oszczędzania jedzenia .
Niemal codziennie robimy zakupy, pomysły na nowe potrawy rodzą się nagle, w każdym sklepie, gdy znajdziemy produktu w promocji, czy kupony rabatowe. Ale nie zawsze to co kupimy wykorzystujemy w 100%, to czego nie zużyjemy po prostu wyrzucamy. Z wielkim bólem serca, z wyrzutami sumienia, ale jednak masa jedzenia ląduje w koszach. Dlatego z przyjemnością zrobię wszystko, aby wyrzucać mniej, kupować rozsądne ilości, a jeśli już zdarzy mi się zrobić duże zakupy przechowywać je w mądry sposób.
W takich chwilach niezwykle przydatne okazują się kuchenne sprzęty, które pomogą nam przechowywać żywność i przedłużać jej świeżość.
Wyzwanie, do promowania Światowych Dni Żywności podjął Media Markt. Tę sieć sklepów wszyscy znamy doskonale, są właściwie wszędzie i w wielkich miastach i w mniejszych, a dla chętnych również w internecie (www.mediamarkt.pl). Sama kupiłam w Media Markt-cie moją ukochaną, wielką lodówkę. Mam w niej strefę zimną w której mogę przechowywać łatwo psujące
się produkty jak ryby czy mięso, ale mam również strefę świeżą, gdzie trzymam warzywa i owoce.
W dużej przestronnej zamrażarce trzymam owoce, które zamroziłam latem.
Dzisiaj, kiedy sprzęty AGD wspierają nas w odpowiednim przechowywaniu żywności tylko od nas zależy czy będziemy z nich korzystać, a tym samym szanować żywność.
W mojej lodówce zawsze znajdują się jakieś produkty, których nie zjedliśmy od razu i czekają do ponownego odgrzania następnego dnia. O takiej możliwości zawsze piszę Wam w przepisach. Większość potraw, które znajdziecie na blogu nadają się do przechowywania i odgrzewania. To również dbanie o żywność, nie musicie wyrzucić nadmiaru, który nie został zjedzony od razu.
U mnie pod folią stoi pieczona dynia i faszerowane ziemniaki. Przepisy na te potrawy znajdziecie oczywiście na blogu
Jeśli zastanawiacie się nad zakupem sprzętu AGD ze specjalnymi funkcjami, które pozwolą Wam lepiej dbać i mądrzej przechowywać żywność, zajrzyjcie do Media Markt-u znajdziecie tam sprzęty wysokiej klasy, specjalistów, którzy doradzą Wam w odpowiednim doborze urządzeń, a co najważniejsze znane i uznane marki.
Zwróćcie szczególną uwagę na produkty Samsunga, Boscha, czy Siemensa. Znacie te marki doskonale.
Niech ta rekomendacja będzie moim skromnym wkładem w dzieło oszczędzania żywności J
Do przechowywania nadają się nie tylko mięsa, ale i kluski czy ziemniaki pieczone.
Naprawdę warto je przechowywać, a następnie odgrzewać, są pyszne 🙂