Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały dodatek do zup, ale i jako samodzielne danie na przykład na lunch. Te paszteciki zrobicie w ok. 35 min razem z pieczeniam.
Najlepiej odgrzewa się je na lekko posmarowanej olejem patelni, na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wystarczy 7-8 min i paszteciki są ciepłe.
Mój mąż zabiera je do pracy z dodatkiem sałaty z pomidorów i rukoli.
Wyglądają i smakują fantastycznie. Moje ulubione.
Gorąco polecam 🙂
Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozzarellą
Składniki na 5 – 6 pasztecików:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- ok. 300 g świeżego filetu z łososia
- 2 kulki sera mozzarella
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Łososia umyć, odciąć skórę. Pokroić na średniej grubości plastry.
Mozzarellę odcedzić, pokroić na cienkie plasterki (nie powinny być bardzo cienkie, liczymy
2 plasterki na jeden pasztecik).
Ciasto francuskie rozłożyć płasko na desce. Podzielić na 10 – 12 kwadratów. Na jeden pasztecik przypadną 2 kawałki ciasta. Na jednym z kwadratów położyć dwa plastry sera mozzarella i kawałek łososia, posolić i oprószyć pieprzem.
Drugi kawałek ciasta naciąć w środku ostrym nożem robiąc kratkę. Naciętym kawałkiem przykryć kawałek z nadzieniem. Aby dokładnie zlepić dwa kawałki ciasta użyć widelca, dokładnie przyciskając nim brzegi.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 11-13 min do ładnego zrumienienia.
Wyjmujemy i od razu podajemy.
Doskonały dodatek do bulionu lub z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Wyglądają przepysznie. Zdecydowanie moje smaki!
Wypróbowałam przepis, wyszło super. Ciągnący ser i smakowity łosoś to udane połączenie. Super jako ciepła przystawka. Ja zawsze smaruje “francuzy” białkiem i posypuje sezamem, fajnie się wtedy ciasto rumieni:)
Dziękuję za przepis
Bardzo się ciesze, bo ja uwielbiam te paszteciki. Dziękuję i pozdrawiam Pani Justyno 😀
Dzień dobry, jakie przyprawy najlepiej dać do środka? Świeże zioła typu rozmaryn będą dobre?
Z łososiem najlepiej współgra świeży lub mrożony koperek, ew odrobinę świeżej bazylii. Rozmaryn nie pasuje do ryb, doskonały jest do ziemniaków i ew mięsa wieprzowego,