Kurczak po chińsku z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po chińsku z warzywami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepis pochodzi z książki ,,Szczypta smaku, chiny”. To jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka po chińsku z warzywami. Wiele razy przez nas przygotowywany i trochę zmodyfikowany. Jest szybki i smaczny.

    Polecam:)

    kurczak po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z warzywami przepis, kurczak po chińsku, kurczak po chińsku przepis, kurczak, kurczak przepis, przepis na łatwego kurczaka

     

     

    Kurczak po chińsku z warzywami 

    Składniki:

    • 650 g piersi z kurczaka
    • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
    • 3 łyżek wina ryżowego (czasami zastępujemy 2 łyżkami octu)
    • 3 łyżeczki oleju sezamowego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
    • 3 łyżki świeżego imbiru drobno posiekanego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki sosu chili
    • 160 ml bulionu
    • 100 g pędów bambusa w wodzie (odsączonego)
    • 2 duże marchewki pokrojone w słupek  (julienne)
    • ok. 100 g orzechów arachidowych nie solonych
    • 3 cebulki dymki posiekane
    • ok. 1/4 szklanki oleju

    Sposób przygotowania:

    Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy podpiekamy na patelni.

    W misce łączymy: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki wina ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby mięso pokryło się marynatą. Odstawiamy na co najmniej 30 min.

    W osobnym naczyniu łączymy cukier, bulion i pozostałe: sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie sos.

    W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka (uwaga, bardzo łatwo przywiera do naczynia) mieszamy cały czas, ok 8 min.

    Wyjmujemy kurczaka z patelni, odstawiamy. Na patelnie wlewamy ponownie olej i krótko obsmażamy marchewkę, dymkę, imbir i czosnek i sos chili, do momentu kiedy całość zacznie wydzielać aromat, wtedy dodajemy kurczaka, odsączony bambus i podpieczone na patelni orzechy. Wlewamy sos z pkt.3, mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się sosem. Gotujemy jeszcze 5 min.

    Podajemy np. z ryżem lub makaronem ryżowym.

    Smacznego!!!

     
    kurczak po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z warzywami przepis, kurczak po chińsku, kurczak po chińsku przepis, kurczak, kurczak przepis, przepis na łatwego kurczaka
    (Visited 11 366 times, 2 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciastka kruche – tęczowe
    Ciasto Pomarańczowe
    next
    Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
    previous
    Ciastka kruche – tęczowe
    Ciasto Pomarańczowe
    next
    Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym

    10 komentarzy Ukryj

    W którym momencie dodajemy składniki z punktu 3? Gdzieś mi to umknęło… Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam 🙂

    Pozostaw odpowiedź Arek Anuluj pisanie odpowiedzi