• Home
  • Ciasta
  • Wieniec Krucho Drożdżowy z Czekoladą i Marcepanem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Wieniec Krucho Drożdżowy z Czekoladą i Marcepanem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wieniec Krucho Drożdżowy z Czekoladą i Marcepanem

  • 6 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i słodki staropolski wieniec krucho drożdżowy. W tym cieście znajduje się wszystko co najlepsze, czekolada i marcepan, zawinięte w lekkie krucho drożdżowe ciasto. Szczególnie polecam na święta, to ciasto które jest nie tylko pyszne, ale i pięknie wygląda.

Marcepan trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, a żeby to zrobić, dobrze jest włożyć go na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
Czekoladę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia przed rozsmarowaniem jej na cieście.
Krucho-drożdżowe ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia, nie wymaga wyrastania, czy przygotowywania zaczynu. Może je zrobić każdy, nawet Ci, którzy obawiają się drożdżowych wypieków, tutaj nie może się nie udać. A ciasto krucho-drożdżowe jest delikatniejsze i lżejsze niż czyste ciasto drożdżowe.

Gorąco polecam 😀

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,

 

Wieniec krucho drożdżowy z czekoladą i marcepanem

Składniki na jeden niewielki wianuszek:

  • 75 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego (u mnie jogurt)
  • 25 g świeżych drożdży
Nadzienie:
  • 220 g marcepanu
  • 150 g czekolady gorzkiej (u mnie Wedlowska) 
  • ok. 1/4 szkl. mleka (2%) 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.

W miseczce wymieszać razem drożdże ze śmietaną, do całkowitego rozpuszczenia.

W malakserze lub na stolnicy, posiekać razem masło, mąkę, cukier, sól, jajko, żółtko, siekać do chwili kiedy składniki zaczną się łączyć. Na koniec dodać drożdże ze śmietaną i nadal siekać, do chwili kiedy powstanie gęste, mokre ciasto.

Lekko podsypać mąką i zagniatać rękami przez ok. 4-5 min. Powstanie jednolite, gładkie i sprężyste ciasto.

Rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 35×20 cm, lub nieco większy.

Czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem, dokładnie wymieszać, aby czekolada była gładka  gęsta. Odstawić do przestygnięcia.

Marcepan zetrzeć na grubej tarce. Wcześniej można go włożyć na 10 min do zamrażalnika,
żeby był twardszy i łatwiejszy do tarcia.

Przestudzoną czekoladę rozsmarować na cieście, posypać marcepanem i zwinąć w rulon
(jak to zrobić, pokazują poniższe zdjęcia).

Rulon z ciasta przeciąć na pół, zostawiając 2-3 cm, nie przecięte na jednym z końców.

Przeplatać ciasto, podobnie jak warkocz. Zwinąć w wianuszek, zlepić końce.

Wianek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić ciasto do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 175 st.C. i piec przez 20-23 min.
do zrumienienia. Pieczemy ciasto do suchego patyczka, ale patyczek wkłuty w wianek może wyjść ubrudzony czekoladą, ale nie ciastem.

Przez ok. 5 min studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy
i studzimy na kratce.

Możemy wianuszek oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

  • Wieniec Drożdżowy z Czekoladą
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, krucho drożdżowe, krucho drożdżowe przepis, ciasto krucho drożdżowe, ciasto krucho drożdżowe przepis, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy przepis, czekolada, czekolada przepis, czekolada przepisy,  marcepan, marcepan przepisy, przepisy na święta, święta, święta przepisy,

 

 

(Visited 525 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kruche ciasteczka mandarynkowe
next
Jajecznica przepis podstawowy (film)
previous
Kruche ciasteczka mandarynkowe
next
Jajecznica przepis podstawowy (film)

3 komentarze Ukryj

My jedliśmy przez 4 dni, chociaż ostatniego było już dość twarde. Najsmaczniejszy jest w dniu pieczenia i dzień poźniej. Trzymany w szczelnym pojemniku, doskonale się przechowuje. Zależy od tego co ktoś lubi, moj mąż twierdzi, że następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy, czekolada i marcepan zastygają, a ciasto jest wciąż świeże 🙂

Zrobiłam dwa! Dla nas i dla rodziny na prezent. Efektowne i pyszne! Na mniej uroczyste okazje zmniejszyłabym ilość marcepanu. Ale na święta musi być na bogato:) Na początku zmartwiłam się małymi rozmiarami wieńca, ale starczyło dla wszystkich, ciasto jest słodkie, więc nie trzeba kroić dużych kawałków. dzięki za ten przepis, polecam dalej! wesołych świąt!

Pozostaw odpowiedź Gosi Anuluj pisanie odpowiedzi