0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Apple Pie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Apple Pie

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Dla niektórych to zwykła szarlotka, ale zrobiłam ją zainspirowana przepisem na prawdziwy amerykański apple pie.

Pyszne delikatne i kruche ciasto z nadzieniem ze słodkich jabłek.

Dodatkiem do jabłek, jest rzadko chyba u nas spotykany, kwiat muszkatołowy. To pięknie pachnące łupinki, które można rozgnieść w palcach lub w moździerzu. W ostateczności można zastąpić je odrobiną świeżo mielonej gałki muszkatołowej, ale polecam, spróbujcie tej niezwykle intensywnie pachnącej przyprawy.

 

 

 

Apple Pie

Składniki:

  • 250 gr mąki pszennej krupczatki
  • 50 gr mąki ziemniaczanej
  • 100 gr zimnego masła
  • 100 gr zimnej margaryny (u mnie Kasia)
  • 50 gr cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 7-8 łyżek lodowatej wody
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Na nadzienie:

  • 3 duże jabłka (ok. 700 gr) Cortlandy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 kruszone kwiatki muszkatołowe
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki połączyć, umieścić w malakserze. Masło i margarynę pokroić w kostkę, wrzucić do suchych składników i wszystko razem posiekać przez kilka chwil. Następnie dodawać po jednej łyżce wodę, cały czas miksując. Powinno powstać jednolite, delikatne ciasto.
  2. Wyłożyć ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, króciutko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze ok. 30 min.
  3. Formę do tart (24 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką (tylko spód, boki zostawić suche).
  4. Wyjąć z lodówki ciasto i podzielić na dwie części, jedna z części powinna być nieco większa niż druga, takie dwie ,,nie równe połowy”.
  5. Blat posypać mąką, położyć na niej kawałek ciasta, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek, nieco większy niż dno formy do pieczenia. Ciasto przenieść i wylepić nim dokładnie naczynie. Dno ponacinać nożem, posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do zamrażarki na ok. 1h, można ciasto pozostawić na noc.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. Wstawi ciasto i piec ok. 15 min, do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić a spód będzie suchy.
  7. Drugi, mniejszy kawałek ciasta, rozwałkować na wielkość formy.
  8. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, przykryć drugim plackiem, górę ponacinać ostrym nożem.
  9. Piec przez 45-50 min w 175 oC.
  10. Upieczone ciasto studzić na kratce.
  11. Podawać lekko ciepłe lub zupełnie wystudzone, posypane np. cukrem pudrem.

Przygotowanie nadzienia z jabłek:

  1. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
  2. Pokroić na średniej grubości plastry, skropić sokiem z limonki, oprószyć cynamonem, wsypać cukier i pokruszone kwiaty muszkatołowe. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 min.
  3. Nadzienie jest gotowe do wyłożenia na podpieczony, kruchy spód.

Smacznego.

 

(Visited 664 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Makowiec z Ciasta Filo – film jak go zrobić
next
Kurczak Pieczony w Rękawie – błyskawiczny obiad
previous
Makowiec z Ciasta Filo – film jak go zrobić
next
Kurczak Pieczony w Rękawie – błyskawiczny obiad

6 komentarzy Ukryj

Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi